Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Goed nieuws voor patiënten met gehoorimplantaat: app maakt controle vanop afstand mogelijk

Gezond.be
2 min read

UZ Leuven is het eerste ziekenhuis in België dat door middel van een app patiënten met een gehoorimplantaat voortaan digitaal zal kunnen opvolgen.

Voor wie klassieke hoorapparaten onvoldoende helpen, is er een alternatief: een cochleair implantaat. Dat is een gehoorimplantaat dat in het binnenoor wordt geplaatst en de gehoorzenuw zo elektrisch stimuleert. Het Universitair Ziekenhuis in Leuven is het eerste in België dat mensen met zo’n implantaat voortaan digitaal zal kunnen opvolgen. Daardoor hoeven patiënten minder vaak op controle te komen.

Ondanks het feit dat de innovatie bijzonder effectief is, maken slechts een miljoen mensen in de wereld gebruik van zo’n implantaat. In België gaat dat om zo’n 5.000 personen. Een groot nadeel was echter de levenslange medische controle die eraan verbonden is. Dankzij Remote Check, de nieuwe app van UZ Leuven ontwikkeld door Cochlear, een bedrijf dat zich specialiseert in implanteerbare hoorapparaten, kan het ziekenhuis haar patiënten nu vanop afstand opvolgen.

Digitale zorgverlening

De applicatie werd van tevoren getest in samenwerking met zo’n 20-tal patiënten van UZ Leuven. In de app moesten de patiënten allerlei functionele testen uitvoeren en simpele vragenlijsten beantwoorden.

Nicolas Verhaert, neus-keel-oorarts en hoofd-halschirurg aan UZ Leuven: ‘Zo kunnen de audiologen en ikzelf via de app het gehoor van de patiënt evalueren, nakijken of het implantaat nog goed werkt en de patiënt feedback geven’, legt hij uit in Het Laatste Nieuws.

‘De meeste problemen kunnen via de app opgelost worden. Bovendien laat de app ook weten welke patiënten een fysieke afspraak in het ziekenhuis nodig hebben.’

De Vlaamse overheid reageert positief en erkent de opvolging via de app als digitale zorgverlening. Daardoor zal die vanaf 1 oktober kunnen worden terugbetaald.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…