Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Grote vakantie schoonmaak? Dit zijn onze tips!

Olivier
3 min read

Heb jij The Art of Tidying Up ooit gelezen? Deze bestseller heeft vorig jaar de harten veroverd van menig mens, met veel schone huizen als gevolg. Dit boek borduurt voort op het succes van minimalisme, waarin materialisme als belangrijkste onderwerp naar voren werd geplaatst.

Tijdens jouw grote vakantie schoonmaak dit jaar, moet dit ook het hoofdonderwerp zijn. Welke spullen gebruik je nog en wil je absoluut behouden? We hebben te veel spullen in ons huis die we ieder jaar bij de grote vakantie schoonmaak weer tegenkomen. Het zijn de kleine veroorzakers van de grote rotzooi.

Wil je volgend jaar een kleinere vakantie schoonmaak kunnen houden, dan is deze gedachte een goed begin.

Tip 1: Weet waar je moet beginnen

Je staat in het midden van je woon- of slaapkamer en je weet eigenlijk niet waar je moet beginnen. Wat is een goede manier om de grote vakantie schoonmaak te beginnen?

Het lijkt een zeer chaotische strategie, maar je bent juist beter aan het schoonmaken wanneer alles wat de rotzooi veroorzaakt, in zicht wordt geplaatst. Is jouw kledingkast een rotzooi? Laat alles uit de kledingkast vallen dat opnieuw moet worden opgevouwen.

Grote stapels papieren die moeten worden uitgezocht? Plaats ze in het zicht, zodat je weet wat er precies moet gebeuren. Dit psychologische proces gaat pas van start wanneer je kunt zien wat er moet worden schoongemaakt. Alles wat er gedaan moet worden, kan in een oogopslag gezien worden.

Tip 2: Gooi weg wat niet meer nodig is

We houden maar al te graag spullen vast die we helemaal niet meer nodig hebben. Kleding van zes jaar terug of een vaas die we nooit meer gebruiken? Waarom zou je het nog bewaren?

Of je nu geen vervangend product koopt of je direct naar de winkel gaat op een nieuwe vaas te kopen, door oude spullen weg te gooien komt er een frisse wind door je huis heen. Alhoewel wij jou aanmoedigen spullen die je niet gebruikt ook niet te vervangen, kan je wel met vervangende producten een huis schoner maken. Door oude spullen weg te gooien en dit met overtuiging te doen, besef je dat je met minder spullen de dagen door kan komen.

Tip 3: Orden en gebruik

Alle spullen die overblijven, moeten worden geplaatst op plekken waarvan jij weet dat je de spullen kunt terugvinden. Ben je iemand die vaak in de weer is met verschillende soorten pepers en kruiden?

Dan is het een goed idee om deze producten te labelen voor gebruik. Zo kan je in de toekomst veel makkelijker gebruik maken van jouw favoriete kruiden. Ook motiveert dit om daadwerkelijk dergelijke producten te gebruiken.

Kleding is een andere categorie waar je prachtige structuren kunt aanbrengen. Sorteer je kleding op kleur of temperatuur en verbaas jezelf hoe makkelijk jij in de toekomst bepaalde kledingstukken kunt terugvinden.

Kortom, het ordenen van je spullen zorgt voor structuur wat jou meer rust geeft in het dagelijks leven!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…