Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hartontsteking Symptomen

shana
4 min read

Hartontsteking, ook wel bekend als endocarditis, is vaak het gevolg van een infectie met bacteriën. Zo kunnen bijvoorbeeld Streptococcus op de binnenwand of de kleppen van je hart gaan groeien en dan in het bijzonder op plekken waar zich kleine oneffenheden bevinden als gevolg van hartafwijkingen. Verder bestaat er eveneens een niet infectieuze vorm van endocarditis bij mensen die over een kunstklep beschikken en waarbij zich bloedstolsels ontwikkelen op beschadigde hartkleppen. Kleine bloedstolsels kunnen echter losraken en zich lang je bloedbaan door heel je lichaam verspreiden.

Symptomen van een hartontsteking

De symptomen van een hartontsteking zijn:

  • een lichte verhoging van je lichaamstemperatuur (koorts) die weken aan kan blijven houden, Bij koorts is je lichaamstemperatuur verhoogd; heel je lichaam wordt dan warmer dan de normale 37 graden Celsius. Wanneer je koorts hebt voel je je vaak niet lekker en bij hoge koorts kun je eveneens koude rillingen krijgen. Koorts is overigens een nuttige reactie van je lichaam om een infectie te lijf te gaan.
  • koude rillingen,
  • een matige vorm van anemie (bloedarmoede). Bij bloedarmoede hebt, je niet voldoende rode bloedcellen in je bloed, of je rode bloedcellen functioneren niet naar behoren.
  • vermoeidheid is volkomen normaal en ieder mens heeft wel eens te maken met dit fenomeen. Vaak voel je je na een nacht goed slapen weer helemaal fit. Indien echter de klachten van vermoeidheid voor een langere periode aan blijven houden en zelfs verergeren dan kan er worden gesproken van oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan niet allen fysiek maar ook mentaal voor klachten gaan zorgen.
  • hoofdpijn, is een klacht die erg veel voorkomt en tevens een groot aantal uiteenlopende oorzaken kan hebben. Er zijn overigens een aantal verschillende typen hoofdpijn te onderscheiden. Zo kun je last hebben van een kloppende, stekende, bonkende, zeurende of ronduit vervelende pijn in je hoofd. Zowel het type hoofdpijn als de heftigheid ervan lopen variëren per hoofdpijnsoort. Een drietal soorten hoofdpijn die veel voorkomen zijn: spannings-, clusterhoofdpijn en migraine.
  • pijnlijke gewrichten,
  • geen eetlust,
  • een licht vergrote milt.

Daarnaast kunnen door kleine stolsels bepaalde bloedvaatjes verstopt raken. Het betreft dan vaak de bloedvaatjes in je  ogen, nagels en mondslijmvlies. Verstoppingen in dergelijke bloedvaatjes kunnen waar worden genomen als kleine rode puntjes op de plaatsen die zijn aangedaan.

Naar de dokter

Een hartontsteking is een aandoening die zeer ernstige gevolgen kan hebben, en soms zelfs je leven in gevaar kan brengen. Op het moment dat je vermoedt dat er sprake is van een ontsteking van je hart dan is het zaak dit zo snel mogelijk met een arts te bespreken. Indien je pijnklachten, vooral op je borst, ervaart die na enkele minuten rust niet minder worden dan is het direct inroepen van medische hulp het devies omdat er dan iets niet in orde kan zijn met de werking van je hartspier.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Hartontsteking

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…