Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: helft van de ouders vindt dat ze te weinig met kinderen spelen

Sien Vanneste
3 min read

Het ouderschap is een fulltime job, dat is zeker. Naast je werkleven, sociale leven en huishoudelijke taken, wil je het liefst ook nog tijd vrijmaken om met je oogappel te spelen. Dat dit niet altijd gemakkelijk is, blijkt ook uit onderzoek van Play-Doh in samenwerking met DirectResearch, waarbij 600 respondenten deelnamen in Nederland en België.

Qualitytime met je kind moet vaak wijken voor werk of huishoudelijke taken. 32% zegt maximaal twee keer per week qualitytime te hebben met hun kroost, 9% heeft hier maar één keer per week tijd voor. Daarnaast proberen we tegelijkertijd ook nog andere dingen te doen. Zo doen we het huishouden (73%) of zijn we afgeleid door onze smartphone (38%). Een groot deel van de respondenten (41%) heeft het soms zo druk dat ze hun kind voor de televisie, YouTube of de iPad zetten om zo toch verder te kunnen met hun werk of huishouden.

Samen spelen zorgt voor plezier

Wanneer ouders tijd vrijmaken, voelt iets meer dan de helft (51%) zich schuldig omdat ze niet bezig zijn met hun werk of het huishouden. Maar mama’s en papa’s beseffen ook dat ze te weinig tijd vrijmaken om te spelen met hun kind, zo’n 57%. Na een lange werkdag vinden we het ook moeilijk om nog energie te vinden om te spelen en wil 54% liever in de zetel ploffen voor wat welverdiende me-time. Uit het spelen zelf haalt 78% van de ouders wel oprecht plezier.

Gebrek aan creativiteit

De grote meerderheid vindt het spelen dus echt leuk, maar 35% vindt het soms saai en 41% kan er maar moeilijk zijn of haar aandacht bij houden. Kinderen hebben dan ook vaak een favoriet speelgoed waar ze dagen aan een stuk mee willen spelen. Het kan wel eens repetitief worden, vindt 50%. Al ligt creativiteitsgebrek aan de kern van het probleem. Door het ouder worden vindt 53% dat ze ook minder creatief zijn. Dit terwijl de fantasie van kinderen grenzeloos is. Dat zegt ook Anny Protosnygelou, Senior Brand Manager van Play-Doh: ‘Volwassenen verliezen het vermogen om out of the box te denken. Het is belangrijk om je eigen creativiteit te blijven stimuleren en ontwikkelen en van wie kun je dat beter leren dan van je eigen kind?’

Zondag, qualitytimedag?

Onze leeftijd bepaalt niet of we creatief zijn of niet, maar wél of we nog iets doen met die creativiteit. Speelmomenten met je kind zijn ook waardevol voor je eigen creativiteit. Daarnaast zorgt het ook voor een hechtere band tussen jullie en trainen jullie samen je hersenen. Een vast speelmoment kan helpen om er tijd voor te maken. Zondag komt daarbij naar voren als de ideale dag, zo blijkt bij 77% van de respondenten. Maar kijk vooral naar je eigen agenda en probeer tijd te maken om met je kind (en de rest van het gezin) creatief aan de slag te gaan.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…