Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wereld Menopauzedag: helft van de Belgische vrouwen weet niet wat hen te wachten staat

Gezond.be
6 min read

Vandaag is het Wereld Menopauzedag. Daarom onthult Always Discreet de resultaten van een nieuwe enquête die het merk samen met iVOX uitvoerde bij 1.000 vrouwen. De bevraging belicht het schrijnende gebrek aan informatie over deze fysiologische en psychologische verandering die bijna twee miljoen vrouwen treft in België.

Uit een nieuwe enquête van iVox in opdracht van Always Discreet blijkt dat menopauze in 2022 nog steeds te vaak in stilte wordt beleefd. Bijna drie op de vijf vrouwen boven de 40 zegt onvoldoende informatie over dit onderwerp te vinden. Bovendien weet amper de helft van de vrouwen boven de 40 die nog niet in de menopauze zitten, waar ze zich aan kunnen verwachten. Van de vrouwen die al gemenopauzeerd zijn, zegt twee op de vijf (40%) dat ze te weinig wisten over de symptomen die de menopauze met zich meebrengt voordat ze ze ervaarden, en meer dan een derde (36%) is van mening dat ze de menopauze beter ervaren zouden hebben als ze vooraf beter geïnformeerd waren.

‘We weten dat de menopauze gemiddeld optreedt bij vrouwen rond de leeftijd van 51-52 jaar’, legt Charlotte D’Elloy, Marketing Director van Always Frankrijk en Benelux, uit. ‘Maar vanaf 45 jaar kunnen vrouwen de eerste symptomen van de premenopauze ervaren. In totaal krijgen meer dan twee miljoen vrouwen in België hiermee te maken. In eerste instantie is het doel van onze campagne om dit onderwerp op tafel te leggen en het taboe errond te doorbreken. In lijn met de missie van het merk willen wij deze vrouwen informeren, geruststellen en hen vooral een hart onder de riem steken bij deze levensfase die zij zullen betreden. Daarnaast willen we hen ook hun zelfvertrouwen teruggeven tegenover de vaak ongewenste effecten die met deze overgang gepaard gaan. Dit is de essentie van de campagne die uit drie pijlers bestaat: erover praten, voorlichten en actie ondernemen rond de menopauze. Deze boodschappen zullen enerzijds visueel zijn, maar anderzijds ook pragmatisch: wij willen vrouwen namelijk de mogelijkheid bieden om hierover met een vakdeskundige te praten, voor een meer persoonlijke en aangepaste opvolging van de vragen die zij eventueel hebben.’

Voor zeven vrouwen op de tien (69%) wordt menopauze nog te vaak op een negatieve manier besproken. Bovendien wil één op de vijf gemenopauzeerde vrouwen (21%) volgens het onderzoek niet dat iemand weet dat ze in de menopauze zitten en schaamt één op de tien zich hiervoor. Een derde van de vrouwen associeert dit met een gevoel van schaamte over hun ouderdom: hetzelfde aantal voelt zich te jong om al in de menopauze te zitten wanneer de eerste symptomen zich voordoen.

Menopauzeconsulente Cindy Dunon getuigt over deze realiteit in de praktijk: ‘80% van de vrouwen heeft lichte tot matige symptomen’, verklaart ze. ‘Maar gemiddeld doet slechts 30% onder hen beroep op een specialist(e) om deze symptomen te verlichten.’

Vrouwen staan alleen tegenover deze veranderingen

De enquête werpt ook licht op het feit dat één op de vijf vrouwen zich geïsoleerd voelt in haar beleving van de menopauze. Nog verrassender is dat maar een derde (32%) zich op haar gemak voelt om hierover te praten met hun partner. Anderen (62%) zijn het dan weer niet eens met de stelling dat hun partner voldoende geïnformeerd is over deze levensfase. Het moet ook gezegd worden dat vooral het liefdesleven wordt beïnvloed door de menopauze: een derde van de gemenopauzeerde respondenten (32%) heeft een daling in hun libido ervaren, bijna één op de vijf (22%) voelt zich prikkelbaarder in gezinsverband en één op de zes (15%) voelt zich minder aantrekkelijk …

Wat de symptomen betreft, worden opvliegers (72%) en nachtelijk zweten (59%) het vaakst benoemd door vrouwen in de menopauze. Iets minder dan twee op de vijf heeft ook last van vermoeidheid (39%), slapeloosheid (36%) en gewichtstoename (36%). Daarnaast duurde het voor bijna twee op de vijf vrouwen met symptomen drie maanden of minder voordat ze beseften dat dit menopauzesymptomen waren … In mindere mate worden ook andere symptomen genoemd: incontinentie, geheugenverlies, stemmingswisselingen, gewrichtspijn, een opgeblazen gevoel, etc. Tenslotte heeft één op de vijf vrouwen in de menopauze last van een daling van het zelfvertrouwen sinds de eerste symptomen opdoken.

Naast deze fysieke symptomen krijgen gemenopauzeerde vrouwen soms ook te maken met discriminatie op het werk waardoor deze levensfase nog moeilijker wordt voor hen. Sommige landen hebben al menopauzeverlof ingevoerd of zijn dit aan het overwegen – zoals het Verenigd Koninkrijk – om meer flexibele werktijden voor vrouwen in de menopauze in bedrijven mogelijk te maken. Andere landen, zoals Nederland, vergoeden dan weer een deel van de kosten van hormoonvervangingstherapie, die sommige symptomen kan verlichten. België heeft echter nog geen vergelijkbare stappen in die richting gezet.

Menopauze betekent niet het einde

‘Qua voorlichting is er nog veel werk aan de winkel’, zegt Cindy Dunon. ‘Vooral bij vrouwen, maar waarom ook niet bij diegenen met wie ze deze levensfase willen delen of bij hun werkgevers. Vaak worden de symptomen van de menopauze ten onrechte geassocieerd met die van een depressie. Natuurlijk is het belangrijk om hier een onderscheid in te maken. De menopauze begint wanneer de menstruatie stopt, maar het is geen einde op zich. Het kan het begin zijn van een nieuw leven, een tijd om opnieuw te gaan nadenken over het leven, om meer tijd voor zichzelf te nemen … Als vrouwen beter geïnformeerd zijn over de menopauze, kunnen ze deze nieuwe bladzijde van hun leven en de symptomen die daarmee gepaard gaan beter tegemoet gaan.

Naast deze studie die nieuwe cijfers over de huidige lokale situatie verstrekt, lanceert Always Discreet vanaf 18 oktober ook een TV- en winkelcampagne alsook een website die een reeks informatieve content over het onderwerp zal verzamelen. Via een wedstrijd kunnen vrouwen ook een persoonlijke coachingsessie met Cindy Dunon winnen.

”De overgang heeft plannen. Maar ik ook.’: dat is de slogan van onze campagne’, besluit Charlotte D’Elloy van Always. ‘Dit bewijst dat vrouwen zelf de keuze hebben om op een positieve manier naar deze levensfase te kijken en om hun zelfvertrouwen terug te winnen. Er bestaan oplossingen om hen te begeleiden bij deze symptomen. Menopauze moet niet langer worden ervaren als een taboe, maar als een nieuwe manier om je leven vorm te geven.’

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…