Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het aantal huidkankers stijgt, maar de ene huidkanker is de andere niet

Gezond.be
3 min read

Eén Belg op vijf krijgt voor zijn 75ste een vorm van huidkanker. Huidkanker is de laatste jaren alarmerend toegenomen. Deze kanker ontstaat meestal door teveel uv-straling van zonlicht of zonnebank. De uv-campagne 2023 van Stichting tegen Kanker geeft daarom de volgende aanbevelingen om uv-schade te voorkomen: beperk de tijd in de zon door schaduw op te zoeken, draag beschermende kledij en gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten huidkanker omdat niet alle vormen even gevaarlijk zijn en om ze snel te kunnen behandelen. Hoewel melanoom de meest agressieve vorm van huidkanker is, komt die het minst vaak voor. De twee meest voorkomende vormen van huidkanker die zich ontwikkelen vanuit de opperhuidcellen zijn basocellulair carcinoom en spinocellulair carcinoom.

Melanoom (±8% van de huidkankers)

Melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid (verspreid over de huid of in clusters zoals bij moedervlekken) wanneer die veranderen in kankercellen. Bij vrouwen van 15 tot 29 jaar is het de meest voorkomende vorm van kanker. Zonder snelle behandeling ontstaan hierbij altijd uitzaaiingen. Het moet daarom in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt. Melanoom ziet eruit als een gepigmenteerde vlek die groeit of groter wordt, van kleur verandert of onregelmatige randen krijgt. Onmiddellijk een dermatoloog raadplegen is noodzakelijk wanneer je deze veranderingen opmerkt.

Basocellulair carcinoom (±70% van de huidkankers)

Deze kanker is zeldzaam vóór de leeftijd van 45 jaar, daarna neemt de frequentie toe. Basocellulair carcinoom groeit zeer langzaam en zaait bijna nooit uit. Wel moet hij goed behandeld worden omdat hij anders diep in de huid kan groeien en andere weefsels kan aantasten. Als dat gebeurt, nemen de genezingskansen af en wordt de behandeling veel moeilijker.

Spinocellulair carcinoom (±20% van de huidkankers)

Spinocellulair carcinoom komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Deze vorm van huidkanker groeit sneller en is agressiever dan basocellulair carcinoom. Zonder behandeling gaat de kanker uitzaaien, meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Bij vroegtijdige behandeling zijn de genezingskansen echter zeer goed.

Buitenwerkers die langdurig aan uv-straling zijn blootgesteld, lopen 77% meer kans dan de overige bevolking om spinocellulair carcinoom en actinische keratose te ontwikkelen. Bovendien ligt het risico op de ontwikkeling van basocellulair carcinoom bij hen 43% hoger. In Europa zijn er 14,5 miljoen buitenwerkers die ten minste 75% van hun tijd buiten werken.

De financiering van projecten door Stichting tegen Kanker is van fundamenteel belang om de tsunami aan huidkankers beter te kunnen behandelen. Dankzij de vrijgevigheid van haar donateurs werkt de Stichting actief mee aan meer genezingskansen en het omzetten van hoop in overwinning!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…