Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hittekrampen Behandelen

Olivier
4 min read

Hittekrampen kunnen zeer pijnlijk zijn en bovenal kunnen ze je het flink lastig maken tijdens het sporten. Je moet er absoluut niet aandenken dat je een grote wedstrijd aan het spelen bent en je ineens last krijgt van hittekrampen. Dit was niet waar je naar opzoek was toen je aan de wedstrijd begon en al helemaal niet iets wat je nu kan gebruiken. Het is dan ook belangrijk om hittekrampen te voorkomen, maar als ze ontstaan zo goed mogelijk te behandelen. Als je het goed weet te behandelen dan is er een kans dat je de wedstrijd uit kan spelen. Helaas is het voor veel sporters einde oefening als deze blessure optreed. Ze kunnen niet meer verder sporten en moeten het helaas doen met een rol als toeschouwer

Een tekort aan zout

Het is belangrijk om bij hittekrampen behandelen als eerste de oorzaak te achterhalen. Een tekort aan zout kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn waardoor de hittekramp is ontstaan. Dit tekort dien je dus direct op te lossen om zo snel mogelijk van de kramp af te komen. Er bestaan speciale sportersdrankjes op de markt waar zout aan is toegevoegd. Door dit drankje te drinken krijgt je lichaam als het ware een soort zoutboost. Met deze boost verdwijnt langzaam aan de kramp en kan je weer rustig aan bewegen. Helaas wordt alleen een zeer lichte hittekramp hiermee opgelost. Voor een ernstige hittekramp is het drinken van een sportdrank niet voldoende.

Eten

Eten en drinken is belangrijk om een hittekramp te voorkomen, maar ook om deze te behandelen. Als er geen zout drinken voldoende voor de hand is dan kan je eventueel ook wat eten. Het eten van een zak chips levert je voldoende zout om een hittekramp te overleven. Het is een prima manier om de kramp te behandelen en je lichaam snel weer aan het sporten te krijgen. Eventueel kan je het eten combineren met het drinken van een sportdrank. Probeer je zoutniveau zo hoog mogelijk te houden om kramp verder in de wedstrijd te voorkomen. Blijf dit dan ook telkens aanvullen tijdens het sporten en de rest van de wedstrijd. Net als bij het drinken van een zoute sportdrank helpt dit helaas alleen bij een lichte hittekramp.

Koelen van het lichaam

Eten en drinken geven met veel zout alleen helpt vaak niet. Hittekramp is namelijk ook een soort van oververhitting van het lichaam. Deze oververhitting is ontstaan door bijvoorbeeld te gaan sporten tijdens warm weer of in een warme sportschool. Dit is de reden dat de meeste moderne sportscholen meestal wel voorzien zijn van airco. Het is belangrijk om bij de kramp het lichaam te koelen. Breng het slachtoffer in ieder geval naar een koelere omgeving of als je buiten aan het sporten bent naar de schaduw. Een behandeling tegen hitte kramp gaat zo een stuk beter. Onderneem vervolgens de volgende stappen om het lichaam goed te koelen:

  • Breng het slachtoffer naar de schaduw of een koele ruimte
  • Laat het slachtoffer liggen of zitten
  • Maak de kleding los en verwijder zoveel mogelijk laagjes
  • Koel het slachtoffer met een natte spons of washand

Ernstige hittekramp behandelen

De meeste slachtoffers van hittekramp zijn te behandelen met zout eten of drinken en rust in combinatie met het koelen van het lichaam. Heel soms is er een zeer ernstige vorm van hittekramp. Wat je ook probeert de kramp gaat niet weg en de patiënt lijkt onbehandelbaar. Hierbij gaat het om onbehandelbare hittekramp en is een infuus nodig. Je kan het slachtoffer naar de eerste hulp post brengen waar een infuus wordt aangelegd. Door het infuus wordt vooral vocht en zout toegevoegd en uiteindelijk zal de kramp verdwijnen

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…