Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen van Hittekrampen

Olivier
4 min read

De symptomen van hittekrampen zijn op een handje te tellen. Hieronder worden ze nog even duidelijk stuk voor stuk uitgelegd. Zo weet je zelf waar je hittekramp aan kan herkennen. Dit is handig voor jezelf om te weten of voor een teamgenoot. Het kan ook zo zijn dat je al eens een hittekramp hebt meegemaakt, maar je dit op dat moment niet wist. Dankzij de symptomen checker kan je dit voortaan eerder herkennen en je laten behandelen. Je kan ook proberen een hittekramp te voorkomen door gebruik te maken van de juiste materialen tijdens het sporten. Denk aan een goede sportdrink of het eten van de juiste gerechten voor een wedstrijd.

Symptomen hittekrampen op een rijtje

  • Pijn in ledematen
  • Pijn in spieren waaronder buik en rug
  • Dorst
  • Zweten
  • Rode huid
  • Gevoel van verkrampte spieren
  • Milde koorts 

Pijn in ledematen en/of spieren

Pijn in ledematen en/of spieren is misschien wel één van de meest voorkomende klachten van hittekrampen. Deze pijn ontstaat door de kramp in de spieren. De spieren verkrampen als het ware wat een enorme pijnscheut oplevert. Dit komt door een tekort aan zout en verkoeling in de cellen van de spieren. Het is daarom belangrijk om zout toe te dienen en de spieren te laten koelen.

Dorst

Eén van de symptomen van hittekramp is het ontstaan van dorst. Door het tekort van vocht in het lichaam zal een patiënt last krijgen van een enorme dorst. Het lichaam geeft hierdoor zelf aan dat er een tekort is aan zout en vocht. Het is belangrijk om een patiënt veel vocht te geven. Dit mag niet alleen bestaan uit water, maar ook uit een sportdrank. In de meeste sportdranken is extra zout toegevoegd. De extra zout toevoer helpen de spieren herstellen, waardoor de hittekramp vanzelf afneemt. Het is dus belangrijk om ook voor en tijdens het sporten voldoende zouthoudende dranken te drinken. Dit voorkomt uiteindelijk de kramp in de spieren en natuurlijk de vreselijke pijn. Neem bij dorst in combinatie met kramp dus echt iets te drinken.

Zweten

Hittekramp is een teken van oververhitting het is belangrijk om het lichaam goed te koelen. Door het lichaam te koelen zal de kramp o.a. afnemen. Het is belangrijk om een slachtoffer naar een schaduwrijke plek te brengen. Hier kan de lichaamstempratuur afnemen en eventueel het lichaam wat afkoelen. Daarnaast dienen er een paar kledingstukken verwijdert te worden om het lichaam sneller te koelen. Combineer dit met een spons of washandje dat je nat kan maken. Hiermee kan je het lichaam met water koelen en zo het zweten en de kramp laten afnemen. Uiteraard wordt ook de milde koorts aangepakt als je het lichaam gaat koelen. Zo pak je als het ware twee symptomen in één aan. De rode huid is tevens een symptoom van oververhitting van het lichaam.

Verkrampte spieren

De verkrampte spieren is natuurlijk het hoofdsymptoom van een hittekramp. Het is belangrijk om het slachtoffer languit te laten liggen of zitten. Geef het slachtoffer wat verkoeling in combinatie met drinken en eventueel zout eten. Uiteindelijk zal het lichaam vanzelf herstellen als het lichaam tot rust komt en voldoende zout toevoer krijgt. Als je alles geprobeerd hebt en de hittekramp niet overgaat dan is het belangrijk om het slachtoffer naar de spoedeisende hulp te brengen. Bij de spoedeisende hulp kan het slachtoffer geholpen worden met een infuus. In dit infuus zit een extra zout toevoer en vocht. Uiteindelijk zal het slachtoffer dan als nog herstellen. In de meeste situaties kan je het gelukkig wel zelf oplossen en verdwijnen de symptomen en verkrampte spieren vanzelf. Helaas is dit niet bij iedereen vanzelfsprekend en is dit per situatie verschillend.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…