Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe muziek en podcasts je fysiek beïnvloeden

Gezond.be
3 min read

Heb je er al eens bij stilgestaan dat digitale audio onze fysieke toestand kan beïnvloeden? Muziek en podcasts hebben mogelijks een grotere invloed op onze emoties dan we denken. Dat blijkt uit het Sonic Science-onderzoek van Spotify.

In 2021 kwam Spotify met Sonic Science op de proppen. In het eerste deel van dit onderzoek werd gekeken naar de neurologische impact van audio. In het tweede deel van het onderzoek bestudeerde men de invloed van audio op het lichaam. Zo krijg je bijvoorbeeld kippenvel of stijgt je hartslag tijdens het luisteren van bepaalde muziek. Om die connectie tussen geest en lichaam te bewijzen, werkte Spotify samen met met biometrisch onderzoeksbureau MindProber en PhD Josh McDermott.

Marion Boeri, Spotify Associate Director, Thought Leadership legt uit: ‘Het was voor ons cruciaal dat de luisteraars zich in hun natuurlijke omgeving bevonden. We keken naar wat er elke dag gebeurt in het leven van elke luisteraar en probeerden te begrijpen hoe dat zich vertaalde in betrokkenheid. Door alles te proberen valideren en naar het hele lichaam te kijken, bekomen we een geweldige aanvulling op het hersenverhaal.’

De resultaten

We hebben allemaal emotionele behoeften. Zo kan je muziek opzetten omdat je nood hebt aan motivatie. Wanneer je behoefte hebt aan rust, is de kans groot dat je iets anders gaat luisteren. Met deze studie kon Spotify de akoestische kenmerken van audio in verband brengen met de taken die luisteraars uitvoeren. 

Zo is audio met een hoge densiteit en een hoog tempo populair tijdens het sporten en instrumentale muziek wordt vaak gelinkt aan gamen en studeren. Wie ergens alleen aan het wandelen is, blijkt eerder geneigd te luisteren naar nummers waar veel gesproken woorden in voorkomen. 

Audio heeft een heilzaam effect. Zelfs tijdens het luisteren naar droevige muziek krijg je een oppepper. Zo geeft een derde van de deelnemers aan zich gelukkig of vrolijk te voelen na het luisteren via Spotify, terwijl een kwart aangaf zich kalm te voelen – ongeacht wanneer ze luisterden, waar ze naar luisterden en wat ze op dat moment deden.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…