Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kan ik ouderdomsvlekken behandelen?

Camille
4 min read

Naarmate je ouder wordt zal ook je huid verouderen. Huid die herhaaldelijk is blootgesteld aan de zon kan dan pigmentafwijkingen gaan vertonen. Ouderdomsvlekken zijn de bruine vlekken die tevoorschijn kunnen komen op je gezicht, armen, schouders en handen. Ze worden ook wel levervlekken genoemd. Deze vlekken zijn volkomen onschuldig, een medische behandeling is dus niet nodig. Je kan de vlekken wel behandelen als je ze als storend ervaart. Lees hier welke behandelingen effectief zijn om ouderdomsvlekken te verwijderen.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

De officiële naam van ouderdomsvlekken is Lentigo. Het zijn bruine platte pigmentvlekjes op de huid. Ze komen vooral voor bij volwassenen die ouder zijn dan 40 jaar maar ook jongere mensen kunnen ze krijgen. Ouderdomsvlekken kunnen variëren in grootte en vaak nemen ze in aantal toe naarmate je ouder wordt. Voornamelijk de huid die het meeste aan de zon werd blootgesteld kan ouderdomsvlekken vertonen.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door de Uv-straling die in zonlicht zit. Als je huid blootgesteld wordt aan Uv-stralen dan neemt het aantal pigmentcellen en de pigmentaanmaak in je huid toe. Hierdoor zal een bruine kleur optreden. Als je huid gedurende je levensloop erg vaak werd blootgesteld aan zonlicht kunnen je pigmentcellen ontregeld raken, dit heeft een ophoping van pigment tot gevolg.  Sommige mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van ouderdomsvlekken dan anderen. Je gevoeligheid voor het krijgen van ouderdomsvlekken is genetisch bepaald. Heb je een licht huidtype en komen ouderdomsvlekken veel in je familie voor? Gebruik dan steeds een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Het is de makkelijkste manier om ouderdomsvlekken te voorkomen.

Zijn ouderdomsvlekken gevaarlijk?

Ouderdomsvlekken zijn doorgaans volkomen onschuldig. Er is dan ook geen enkele medische reden om ze te behandelen. In zeer zeldzame gevallen kunnen ouderdomsvlekken leiden tot huidkanker. Je doet er goed aan om contact op te nemen met een dermatoloog als je ouderdomsvlekken groter worden of en rafelig randje krijgen. Gelukkig komt het niet vaak voor dat er echt iets mis is. Je moet je dus geen zorgen maken. Laat het gewoon even nakijken, dan ben je gerust.

Behandelingsmethoden voor het verwijderen van ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken kan je laten verwijderen bij de dermatoloog. Samen met je dermatoloog kan je een behandelingsmethode kiezen die jou het beste resultaat zal geven. Lees hier meer over de meest effectieve behandelingsmethoden.

  • Huidblekende crèmes

Hydrochinon is een huidblekende crème die het ontstaan van pigment in de huid afremt. Na 4 tot 8 weken zal de pigmentatie significant afnemen. Ouderdomsvlekken zullen verdwijnen en nieuwe pigmentvlekken worden voorkomen. Dit is de eenvoudigste manier om ouderdomsvlekken te behandelen.

  • Bevriezen (cryotherapie)

Dit is de meest voorkomende behandelingsmethode voor ouderdomsvlekken. De huid wordt bevroren met stikstof waardoor er een klein korstje op de huid komt. Na een tijdje zal de roodheid samen met je ouderdomsvlek verdwijnen.

  • Chemische peeling

Bij deze behandelmethode wordt gebruik gemaakt van een zuur die de bovenste cellagen van je huid doet afschilferen. Je huid wordt hierdoor gestimuleerd om nieuw colageen en elastine aan te maken. Ouderdomsvlekken verdwijnen en er komt een zachtere, gladdere huid in de plaats.

  • Lasertherapie

Bij de dermatoloog kan je vragen om je ouderdomsvlekken met een laser te verwijderen. De laser zal melatonine-producerende cellen vernietigen zonder het huidoppervlak te beschadigen. Lasertherapie wordt vaak toegepast in meerdere sessies, zo zullen je ouderdomsvlekken geleidelijk vervagen. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

  • Microdermabrasie

Bij deze behandelingsmethode wordt de bovenlaag van je huid afgeschraapt door microkristallen. De dermatoloog gebruikt het microdermabrassie apparaat op je ouderdomsvlekken. De microkristallen zullen de dode huidcellen verwijderen en pigmentvlekken worden zichtbaar minder. Het is een van de meest effectieve en budgetvriendelijke behandelingsmethoden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…