Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is leeftijd echt maar een getal? Met deze tips hack je je biologische klok

Gezond.be
5 min read

Voel jij je tien jaar jonger dan je leeftijd aangeeft? De reden daarvan kan weleens liggen in de zogenaamde ‘epigenetics’. Fitnessexperts van Polar Electro geven tips om je biologische klok te vertragen.

Veroudering- en het vertragen van dit proces – blijft een belangrijk onderwerp in onze cultuur. We willen allemaal zo lang mogelijk jong blijven. De anti-verouderingsmarkt is een multi-miljarden business die profiteert van onze bereidheid om flink wat geld uit te geven om langer jonger, fitter en gezonder te blijven.

Hoewel we de tijd niet kunnen stopzetten, is er volgens Polar wel een manier om je leeftijd en het tempo van het ouder worden te beïnvloeden. Alles wat je nodig hebt is de kennis en begeleiding om de juiste leefstijlkeuzes te maken.

Epigenetische leeftijd

Je epigenetische leeftijd is je ‘echte’ leeftijd. Epigenetica is een opkomend onderzoeksgebied dat veranderingen in ons DNA in de loop van de tijd onderzoekt. Deskundigen in het veld, zoals Elina Sillanpää van Jyvaskyla University, zeggen dat je nu specifieke biologische markers kunt identificeren waarmee je precies kunt zeggen hoe oud jouw lijf echt is: je epigenetische leeftijd. Je kunt dus ‘officieel’ 30 jaar oud zijn, maar je epigenetische klok kan aangeven dat je het lichaam van een 25-jarige hebt.

Het onderzoek van Sillanpää en haar collega’s toonde aan dat hoewel genetische factoren vaststaan, epigenetische factoren beïnvloedbaar zijn door je leefstijl. Je gedrag en gewoontes kunnen het verouderingsproces dus versnellen of vertragen.

Lichaamsbeweging

We weten allemaal dat niet roken, bewegen en een gezond gewicht houden, positief zijn
voor je epigenetische – of biologische – klok, maar er zijn ook verrassende andere factoren
en nuances om rekening mee te houden.

Onderzoekers wijzen op een zogenaamde “U-vormige” curve voor lichaamsbeweging, waarbij zowel te weinig als te veel beweging de veroudering versnelt. Studies hebben ook aangetoond dat degenen die veel bewegen als onderdeel van hun werk, zoals handarbeiders, sneller verouderen dan degenen die in hun vrije tijd sporten.

Dus, wat is de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging om jong en gezond te blijven? Volgens de experts is het belangrijk te genieten van bewegen en ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende rust krijgt tussen de sessies door.

Sporthorloge

Polar kwam 50 jaar geleden als eerste met een horloge met een hartslagmeter. De afgelopen 50 jaar heeft het bedrijf een wereld aan data verzameld. Daarmee heeft het de vertaling naar persoonlijke begeleiding weten te perfectioneren. Raija Laukkanen, Director of Science Collaborations van Polar, legt uit hoe Polar mensen wil helpen om langer jong en gezond te blijven door middel van informatie die ze krijgen via hun horloge.

‘Door lichaamsbeweging een natuurlijk onderdeel van je dagelijks leven te maken, verminder je de stressbelasting en maximaliseer je de voordelen ervan. We zien dat als mensen een horloge gebruiken om hun dagelijkse bewegingen te ‘tracken’, ze uitvinden welke manieren van lichaamsbeweging voor hen makkelijk vol te houden zijn’, legt Laukkanen uit.

Naast bewegen is het belangrijk om voldoende rust en herstel te pakken. Ook daar kan een sporthorloge je bij helpen. Polar horloges laten je weten of je lichaam de juiste hoeveelheid rust krijgt tussen je
trainingen op basis van je hartslaggegevens. Verder helpen ze je ook bij het monitoren van je slaap en je hartslag: twee indicatoren die kunnen wijzen op stress.

Polar’s top vijf tips om langer jong te blijven

  1. Integreer sporten of bewegen op een ontspannen manier in je dagelijkse routine.
  2. Zorg dat trainen en rust hand in hand gaan, bij een hoge trainingsintensiteit heb
    je meer rust nodig.
  3. Zorg dat je goed en genoeg slaapt.
  4. Weet wat bij jou stress triggert en doe er iets aan.
  5. Vermijd ongezonde gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik.
Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…