Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 tips om kauwgom uit je kleding te krijgen

Irma Kroon
6 min read

Bijna net zo vervelend als kauwgom in je haar, is kauwgom vastgeplakt in je kleren! Meestal precies bij je lievelingsbroek of je nieuwe vest. Gelukkig zijn er veel trucjes om dit plakkerige snoepgoed op een veilige manier uit je kleren te halen. We hebben de 10 handigste tips voor je op een rij gezet.

1. De pindakaas-truc

Misschien wel de meest bekende manier. Omdat bijna iedereen het wel in huis heeft. Smeer een flinke dot pindakaas op de kauwgom en laat het een tijdje intrekken. Daarna kan je alles er zo vanaf halen. Of gooi je kledingstuk in de wasmachine op 40 graden, dan komt het er schoon en zonder kauwgom weer uit. Is de pindakaas net op? Met boter lukt het ook.

2. Met een strijkijzer

Leg een stuk karton op je strijkplank en leg daar je kledingstuk op met de kauwgum naar onder. Door op de plek lang genoeg te strijken verplaats je het kleverige snoepgoed naar het karton. Ga net zolang door tot alles op de kartonnen plaat zit. Nog even wassen en je bent klaar.

Kauwgum verwijderen met strijkijzer
Kauwgum verwijderen met strijkijzer

3. Met haarspray

Een andere manier om de kauwgom goed hard te krijgen is het gebruiken van haarspray. Spuit de haarspray rechtstreeks op de kauwgom en haal het met bijvoorbeeld een mesje eraf als de kauwgom hard genoeg is geworden. Een wasbeurtje kan daarna geen kwaad, of je moet een gesteven broek fijn vinden.

4. Stickerverwijderaar

Niet alleen een handig middeltje tegen stickers. Ook kauwgom krijg je met stickerverwijderaar uitstekend uit de kleren. Enig nadeel is dat het wat duurder is dan de andere middelen die we tot nu toe genoemd hebben. Maar als je toevallig toch nog een flesje in huis hebt is het wel erg snel en handig.

5. Azijn en een magnetron

Maak de azijn warm door het in een schaaltje even in de magnetron te zetten. Dep vervolgens de warme azijn op de kauwgomplek. Nog even goed wrijven met bijvoorbeeld een tandenborstel en je bent klaar. Je broek of vest is weer als nieuw. Je tandenborstel is nu echter wel aan vervanging toe.

6. Citroensap

Een ander goedkoop wondermiddel is citroensap. Week de plek van het kledingstuk met een flinke hoeveelheid citroensap. Hierna kan je het plakkerige snoepgoed makkelijk met een mes of een ander bot voorwerp eraf halen. Gooi daarna je kledingstuk wel zo snel mogelijk in de was, dit om te voorkomen dat het zuur van de citroensap vlekken achterlaat.

Met citroensap moet kauwgum uit kleding verwijderen
Met citroensap moet kauwgum uit kleding verwijderen

7. Mayonaise

Tegen luizen schijnt mayonaise goed te helpen, maar ook tegen kauwgomplekken is mayonaise een effectief middel. Schep een klein beetje mayonaise over de plek en het vet doet vanzelf het werk. Uiteraard het kledingstuk na de mayonaisebehandeling eerst weer even in de was gooien.

8. Warm water

Nog een manier die eigenlijk best voor de hand ligt is het kledingstuk in heel heet water leggen.  Je bloesje of trui moet daar uiteraard wel goed tegen kunnen. Een tijdje erin laten liggen en daarna wederom met een bot voorwerp de restanten weghalen. De boel laten drogen en je bent klaar.

9. In de vriezer

Deze is heel makkelijk. Heb je nog wat plek in de vriezer over? Leg het kledingstuk daar dan in. Het liefst 24 uur, zodat de kauwgom goed hard is geworden en je het er makkelijk vanaf kunt schrapen. Zorg wel dat het kledingstuk op een stuk karton of iets dergelijks legt zodat het niet vies wordt.

10. Tip voor grotere oppervlaktes

Nu past je mooie vloerkleed natuurlijk niet in de vriezer en ook niet in je wasmachine. Maar ook hier kan natuurlijk makkelijk een keer een kleverig kauwgommetje in terecht komen. Door er een zak met ijsklontjes op te leggen kan je de plek toch zo koud mogelijk krijgen en wordt de kauwgom uiteindelijk ook hard. Daarna kan je met je mesje aan de slag en is het verwijderen van de plek een fluitje van een cent.

BONUSTIP voor oude verdroogde kauwgom

Soms ben je er te laat bij en is de kauwgombal oud en uitgedroogd. Verwijder het dan eerst zo veel mogelijk met een bot mes. Vervolgens smeer je vaseline op de plek en laat je dat goed intrekken. Behandel de plek daarna met een vlekkenverwijderaar, laat dit een kwartiertje intrekken en gooi het dan in de was. Is het nog niet helemaal weg als het uit de was komt, herhaal het laatste gedeelte dan nog een keer. Hopelijk lukt het dan alsnog.

Er is dus altijd wel een oplossing

Zo zie je maar dat je vaak meer oplossingen in huis hebt dan je denkt. De volgende keer dat je weer eens in iets plakkerig gaat zitten als je op een bankje in het park plaatsneemt zal je nog steeds balen. Maar eenmaal thuisgekomen zoek je gewoon even in de koelkast, vriezer, fruitschaal of badkamerkastjes en heb je in een mum van tijd weer een schone broek.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…