Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Koude douche: 13 opmerkelijke voordelen!

Bert Pharazyn
6 min read

1. Je voelt je onverslaanbaar doorheen de dag

Door op vaste basis een koude douche te nemen kweek je een sterke portie karakter en wilskracht. Zeker in het begin vereisen koude douches enige volhardendheid. Door dit vol te houden maak je van jezelf een regelrechte BADASS! Want wist je dat onder meer de Romeinen en zelfs de Spartanen dit als een essentieel dagelijks ritueel zagen?

2. Koude douches geven je méér energie en alertheid

Van half in slaap ’s ochtends naar wakker in enkele luttele seconden… Een koude douche is de beste kickstarter om je dag fris en vol energie te beginnen!

3. Goed voor het immuunsysteem

Koude douches verhogen het metabolisme. Dit is een reactie van je lichaam om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij deze reactie komen er ook meer witte bloedcellen vrij die infecties en virussen met frisse moed te lijf gaan. Daarnaast brengt een koude douche ook de hormonenbalans meer in evenwicht.

Als je ook nog eens afwisselt tussen warm en koud water tijdens het douchen krijg je er nog een voordeel bij. Het lymfestelsel wordt dan namelijk gestimuleerd om het lichaam van afvalstoffen te ontdoen. Dit kan verkoudheden, infecties en gewrichtspijn voorkomen en bestrijden.

4. Een koude douche maakt je resistenter tegen stress

Men beweert dat een koude douche ook zou helpen tegen stress. Een verhoogde bloedcirculatie samen met een daling in urinezuur en verhoging van glutathion zouden dit in de hand werken. Er treedt ook gewenning op aan oxidatieve stress waardoor je meer bestendig wordt tegen allerlei negatieve of stressvolle ervaringen in het dagelijks leven. 

5. Goed voor huid en haar

Bij het nemen van een koude douche trekken je huidporiën en haarschubben tijdelijk samen als reactie op het koude water. Hierdoor droogt je huid minder uit en lijkt je haar dikker en sterker. Omdat de huideigen oliën niet gestript werden door warm water, glanzen je huid en haar gedurende de hele dag! 

6. Een koude douche verlaagt de kans op depressie

Wanneer het koude water je huid raakt zijn er ontelbaar veel elektrische prikkels. Dit komt omdat je een héél hoge dichtheid aan koude receptoren hebt in je huid. Dit alles stimuleert je brein tot de aanmaak van noradrenaline, een hormoon dat depressie zou tegengaan. Van een verblijdend voordeel gesproken…

7. Een koude douche helpt afvallen

Mensen hebben 2 soorten vet, dit zijn wit en bruin vet. Als je een koude douche neemt reageert je lichaam door zich op te warmen. Hiervoor wordt het metabolisme gestimuleerd. Het metabolisme zal het bruin vet als brandstof gebruiken om je lichaamstemperatuur op peil te houden.  Je verliest dus wat vet op die probleem plaatsen! 

8. Je houdt méér tijd over

De meesten van ons zullen een koude douche niet snel als ontspanning zien. We gaan er dus niet gauw 20 minuten onderstaan voor relaxatiedoeleinden. Enkele minuten volstaan al. Dit levert ons een tijdsvoordeel op. Nu kan je wat meer tijd vrijmaken voor andere dingen. Bijvoorbeeld het ontbijt, koffie zetten of simpelweg wat langer in bed te blijven!

9. Voorkom spierstijfheid met koude douches

Door het vernauwen van de bloedvaten door de koude verbetert de bloedcirculatie. Dit heeft als logisch gevolg dat spieren sneller herstellen en dus minder stijf aanvoelen. Het is niet voor niets dat topatleten zich onderdompelen in een ijsbad na een intense sportsessie.

Voor de niet topatleten onder ons, kan je ook gewoon afwisselen tussen warm en koud water om nog wat meer circulatie te verkrijgen.

10. Verhoogde vruchtbaarheid voor mannen

Er is een reden dat de testikels van een man zich niet in het lichaam bevinden. Ze moeten een lagere temperatuur bezitten dan de eigen lichaamstemperatuur. Indien de temperatuur te hoog is pleeg je letterlijk massamoord op je zaadcellen. Spannende broeken dragen, warme baden nemen en in mindere mate warme douches nemen zorgen ervoor dat je maandenlang onvruchtbaar kan worden.

Een extra voordeel voor de mannen is dat als de testikels koel blijven er ook meer testosteron aangemaakt wordt en er dus ook een verbeterde proteïnesynthese plaatsvindt.

11. Minder verbruik

Aangezien je niet 10 minuten of langer in een koude douche gaat staan zoals je wel doet bij een warme douche, zal je op lange termijn veel minder water verbruiken

12. Een koude douche is goedkoper

Omdat je in plaats van warm water gebruik maakt van koud water. Hoeft jouw boiler het water dus niet veel op te warmen. Aangezien dit een aanzienlijk deel uit maakt van de energiefactuur, is de portemonnee er dus ook bij gewonnen!

13. Helpt bij het slapengaan

Hoe raar het ook klinkt, een koude douche zou zelfs helpen bij het slapengaan! Toegegeven… wij sloegen deze tip stiekem over.

Aandachtspunten!

Hoewel een koude douche voor de meeste mensen geen probleem vormt raden wij het toch af in de volgende gevallen:

  • Je net gegeten hebt. (Een volle maag kan teveel bloed naar zich toe trekken waardoor je eventueel flauwvalt.)Sfeerfoto: Kraan staat op koude stand om een koude douche te nemen
  • Als je een hartpatiënt bent.
  • Je last van aderaandoeningen hebt.
  • Je koorts hebt. (De shock van de plotse temperatuursverandering zou te groot zijn.)
  • Je serieus aan stress lijdt. (Bijvoorbeeld vatbaar bent voor paniekaanvallen en dergelijke of een ongewoon hoge bloeddruk hebt.)

Ook is het aangewezen om geleidelijk aan te wennen aan koude douches. Spring dus best niet meteen in een ijskoude douche maar werk hiernaar toe! 

Actie

Waar wacht je nog op? Omarm je innerlijke ijsbeer en geniet van de talrijke voordelen die een koude douche biedt!

Door Bert Pharazyn

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…