Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lachen is gezond (zéker nu): de psycholoog vertelt waarom + 3 filmpjes die ons altijd doen gieren

Birte Govarts
4 min read

Je hoort wel vaker zeggen dat lachen gezond is, maarreuh … Waarom dan juist? En hoe kunnen we er in deze stresserende COVID-tijden mee aan de slag? Wij gingen te rade bij bij de psycholoog én delen drie filmpjes die ons telkens weer de slappe lach geven. Graag gedaan!

“Lachen is vooral goed voor onze mentale gezondheid”, duidt Madelijn Strick, sociaal psycholoog aan de universiteit van Utrecht en auteur van het boek ‘Humor is een van de vier pijlers onder het universum’. “Bij het horen van het woord ‘humor’ denken velen vooral aan grappen maken, maar het is zoveel meer dan dat. Humor gaat immers ook om grappen begrijpen, waarderen én om het relativeren van moeilijke omstandigheden. En vooral dat laatste is nu natuurlijk heel erg belangrijk. Heel veel mensen balen van de tweede lockdown. Dat is logisch, en je kan deze situatie heel erg bedreigend, eng, en moeilijk vinden, maar als je humor hebt, kan je er ook op een andere manier naar kijken, waardoor ze minder beangstigend wordt.”

Het ene klagen is het andere niet

En dat is niet alles, want humor is ook heel sociaal. “Je kan gaan zitten klagen over hoe erg het allemaal is, maar daar worden jij én je omgeving alleen maar triester van”, gaat Strick verder. “Als je een grap deelt over de coronacrisis, is dat ook een manier van klagen, maar dan op een leuke manier. Daardoor beleven anderen er ook plezier aan, in plaats van er chagrijnig van te worden. Humor is dus ook een goede manier om gezamenlijk met deze crisis om te gaan en met elkaar uit te wisselen hoe je ze ervaart.”

Kan jij best een streepje humor gebruiken? Deze filmpjes brengen ons steevast aan het lachen:

  1. Pief, poef, paf

Op 11 december 2018 vond op de kerstmarkt in het Duitse Straatsburg een aanslag plaats. Enkele weken later trok VTM Nieuws naar de Leuvense kerstmarkt om aan bezoekers te vragen of ze hadden getwijfeld om naar het jaarlijkse evenement af te zakken. Het resultaat? Een interview dat recht uit ‘In De Gloria’ lijkt te komen.

2. Actuasnacks

VIER-programma ‘De Ideale Wereld’ kaart drie keer per week op satirische wijze de actualiteit aan. Zoals in dit filmpje, met een hilarische Ella Leyers in de hoofdrol.

3. Boemerang

Over satire gesproken: in 2000 en 2001 scheerde ‘In De Gloria’ hoge toppen op Canvas. Eén van de bekendste sketches uit het komische programma schopte het zelfs tot in de Amerikaanse talkshow van Jay Leno. In de sketch speelt acteur Tom Van Dyck zélf een talkshowhost die een man interviewt die het slachtoffer werd van een medische fout. Kan jij het serieus houden bij het bekijken van de sketch? Wij in elk geval niet …

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…