Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meer me-time? Zo pak je het aan!

Lore
5 min read

2019: een nieuw jaar. En dat nieuwe jaar gaat traditiegetrouw bij heel wat mensen gepaard met goede voornemens. Misschien is sporten, minder roken of meer me-time inlassen er in jouw geval daar wel één van. Toch is het daadwerkelijk realiseren van goede voornemens meestal niet zo eenvoudig, hoe enthousiast je er ook aan begint.

Hoe zorg je er bijvoorbeeld echt voor dat je dit jaar minder van hot naar her rent, en meer tijd voor jezelf overhoudt?

Wees efficiënter!

Om meer tijd voor jezelf over te hebben, zal je op andere vlakken tijd moeten besparen. Daarvoor moet je leren efficiënter te zijn. Dat kan je op verschillende manieren doen.

In plaats van drie verschillende taken tegelijk te willen afwerken, concentreer je je beter steeds slechts op één iets. Zo lever je niet alleen betere kwaliteit af, maar zal je ook sneller kunnen werken, omdat je hoofd niet vol zit met verschillende taken of opdrachten.

Leg ook je smartphone af en toe weg, zodat je niet afgeleid raakt of geneigd bent om elke vijf minuten je sociale media te checken. Je verliest hierdoor namelijk veel meer tijd dan je zelf denkt.

Verder kan je ook efficiënter zijn door het nuttige aan het aangename te koppelen. Heb je na het werk niet veel tijd meer om nog te gaan sporten? Ga dan met de fiets naar je werk!

Plan vooruit

Maak aan het begin van de week een lijstje van alles wat je die week gedaan moet krijgen. Op die manier krijg je een overzicht van alles wat moet gebeuren, en zie je ook meteen op welke dagen je eventueel wat tijd over hebt om wat me-time in te plannen.

Leg desnoods elke week een moment vast waarop je een moment voor jezelf inlast, ongeacht of je tijd hebt of niet, en hou je daar ook aan.

Gun jezelf ook wat

Probeer je perfectionisme een beetje links te laten liggen. De wereld zal niet vergaan wanneer je een keertje de strijk niet doet of je de afwas een dagje langer laat staan.

Natuurlijk is het hierbij belangrijk om een goede balans te vinden, maar door minder perfectionistisch te zijn en niet alles tot in de puntjes te willen regelen, zal je heel wat extra vrije tijd overhouden.

Neem je werk niet mee naar huis

We weten dat het voor heel wat mensen niet gemakkelijk is, maar probeer toch een duidelijke grens te trekken tussen je werk en je privéleven. Als je die ‘werkknop’ niet afzet wanneer je naar huis gaat, blijven de radertjes in je hoofd draaien en ben je niet in staat je te ontspannen. Door bovendien constant beschikbaar te zijn voor je werk, komt je me-time in het gedrang.

Besteed dingen uit

Je portemonnee zal misschien iets minder tevreden zijn met deze laatste tip, maar zaken uitbesteden doet wonderen voor je me-time! Overweeg of je een poetsvrouw in dienst neemt, koop een vaatwasser of een automatische grasmaaier, of ga vaker op restaurant als je niet van koken houdt. Dit zal je misschien wel flink wat geld kosten, maar eigenlijk ‘koop’ je er meer tijd voor jezelf mee.

Een duwtje in de rug nodig?

Ook OZ heeft dit jaar een duidelijk doel: jou bijstaan bij het verwezenlijken van je goede voornemens via de nodige ondersteuning, tips en advies. Ontdek via deze tool hoe OZ jou een duwtje in de rug kan geven!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…