Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

MEI ROOKVRIJ Bijna één op vijf Belgen rookt nog steeds

Lisa Piotti
4 min read

Zo’n 20% van de Belgen rookt nog steeds. Daarom lanceert Stichting tegen Kanker dit jaar de tweede editie van de Buddy Deal, een nationale campagne om mensen aan te moedigen om te stoppen met roken.

Met de campagne wil Stichting tegen Kanker rokers en hun omgeving samen de handen in elkaar laten slaan. Er zijn in België twee miljoen ex-rokers die reeds van hun nicotineverslaving af zijn. Het is dus mogelijk!

Net als vorig jaar wordt aan rokers gevraagd om in mei een maand lang te stoppen met roken met de steun van een buddy. Dat kunnen vrienden, familie, collega’s zijn aan wie wordt gevraagd om steun en een tegenprestatie aan te bieden.

Hoe werkt Buddy Deal?

Rokers willen niet altijd stoppen met de hulp van een tabakoloog of andere zorgverlener. Daar is niets mis mee. De overgrote meerderheid van de rokers probeert zelf te stoppen. En hoe meer pogingen ze ondernemen, hoe groter de kans dat ze er uiteindelijk in slagen!

Buddy deal is in dit kader laagdrempelig. De roker verbindt zich ertoe om een maand niet te roken met de hulp van een buddy. Het is bewezen dat een maand stoppen met roken de slaagkans met factor vijf vergroot. Veel ex-rokers zeggen bovendien dat het hen nooit was gelukt zonder de steun van een vriend of familielid.

Voor editie 2023 kunnen deelnemers zich tussen 1 en 30 april samen met hun Buddy inschrijven via de website. Na hun inschrijving ontvangen ze per e-mail waardevolle tips om hun doel te bereiken. En op 31 mei kunnen de “Stoppers voor een maand” zich verheugen op de tegenprestatie van de Buddy.

Waarom is stoppen met roken zo belangrijk?

Roken kan leiden tot kanker, maar ook tot hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Elk jaar sterven in België ongeveer 15.000 rokers voortijdig als gevolg van roken. De levenskwaliteit kan bovendien ernstig worden aangetast door deze verslaving. Stoppen met roken is op elk moment een goede beslissing. Lijkt definitief stoppen moeilijk, dan is een maand misschien wel haalbaar.

Tijdens één maand zijn de positieve effecten al duidelijk voelbaar:   

  • Na 24 uur beginnen de longen zichzelf te reinigen.
  • Na 48 uur verbetert de reuk- en smaakzin.
  • Na 72 uur kan je vrijer ademen en word je minder snel kortademig.
  • Na 2 tot 12 weken verbetert de algemene bloedstoestand.
  • Na 1 jaar is je risico op een hartziekte met de helft gedaald.
  • Na 5 jaar is je risico op een beroerte met de helft gedaald. Ook het risico op kanker in je mond, slokdarm en blaas is met de helft verminderd.
  • Na 10 jaar is je risico op longkanker met de helft afgenomen. Je risico op een beroerte is nu even groot als voor iemand die niet rookt.

Meer info vind je op buddydeal.be.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…