Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meld voortaan zelf bijwerkingen van geneesmiddelen

Lore
3 min read

Als burger kan je voortaan zelf bijwerkingen van geneesmiddelen melden. Dat kan via Mijngezondheid, het online gezondheidsportaal dat in mei 2018 werd opgericht als samenwerking tussen de FOD Volksgezondheid en verschillende partners.

Meldformulier

Via een meldformulier kan je voortaan bijwerkingen melden aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Bijwerkingen waarvan het belangrijk is dat ze gemeld worden zijn:

  • Ernstige bijwerkingen die hebben geleid tot een ziekenhuisopname of een verlenging ervan, een levensbedreigende situatie of overlijden, belangrijke of blijvende arbeidsongeschiktheid of invaliditeit, een aangeboren afwijking of een andere medisch belangrijke gebeurtenis.
  • Nieuwe en onverwachte bijwerkingen waarvan de aard, de ernst en/of evolutie niet overeenkomt met wat in de bijsluiter staat vermeld.
  • Bijwerkingen bij kinderen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen zoals zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en oudere patiënten.
  • Verdachte bijwerkingen ofwel bijwerkingen die bekend zijn maar waarvan de frequentie, de ernst of de uitkomst abnormaal is.
  • Bijwerkingen die optreden na een vaccin, bij het overschakelen van één geneesmiddel naar een ander of bij beroepsmatige blootstelling aan een geneesmiddel.
  • Bijwerkingen die optreden met een geneesmiddel onder aanvullende monitoring, aangeduid met de zwarte omgekeerde driehoek.

Mijngezondheid

In de eerste plaats is het de opzet van Mijngezondheid, ook wel personal health viewer genoemd, om alle gezondheidsgegevens die beschikbaar zijn, maar verspreid zitten over verschillende bronnen en platformen, te centraliseren.

Naast de mogelijkheid om bijwerkingen te melden biedt het platform dus nog heel wat andere mogelijkheden. Ontdek er hier meer over.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…