Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom Ubiquinol-Q10 de bijwerkingen van statines beperkt

8 min read

Een te hoge cholesterolwaarde is een vijand waar velen onder ons tegen strijden. De meesten doen dat door middel van statines, of cholesterolverlagende medicijnen. Helaas hebben die op hun beurt bijwerkingen die je liever kwijt dan rijk bent. Gelukkig toonde onderzoek aan dat Q10-supplementen het lichaam kunnen beschermen tegen bepaalde van die bijwerkingen. In onderstaand artikel zetten we alle feiten op een rijtje. 

Cholesterol: zelfgemaakt of aangevoerd?

Cholesterol wordt voor het grootste deel aangemaakt door je eigen lichaam, meer bepaald door je lever. Op die productie heb je weinig vat. Je moet sowieso cholesterol hebben om te kunnen leven aangezien de stof een belangrijke rol speelt bij het opbouwen van celwanden in het lichaam. Verder heb je ook cholesterol nodig voor de productie van bepaalde hormonen, vitamine D en gal. 

Daarnaast neem je 15 tot 20% van de cholesterol op via je voeding. Op dat percentage heb je dus wel vat. Wie te veel voedingsmiddelen waar veel vet in zit eet, loopt het risico te veel cholesterol in zijn bloed te hebben. De een is er natuurlijk gevoeliger aan dan de ander. Zo kan het zijn dat jij cholesterolarmer eet dan een ander en toch last hebt van een te hoge cholesterolwaarde. Het is dus voor een stukje bepaald door je genen. 

Zowel goede als slechte cholesterol

Zoals gezegd heeft je lichaam wel cholesterol nodig om te functioneren. Er bestaat namelijk een goede vorm van cholesterol die de slechte cholesterol uit het bloed haalt en afvoert. Die goede cholesterol wordt HDL genoemd, de slechte variant LDL. 

Idealiter heb je dus veel HDL en weinig LDL. Wie de diagnose ‘een te hoge cholesterolwaarde’ te horen krijgt, heeft dus meer LDL dan HDL. Een hoog LDL-cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. 

Hoe haal je je cholesterolwaarde naar beneden? 

Eet cholesterolarm

Let op: een cholesterolarm dieet staat niet gelijk aan een caloriearm of vetarm dieet. Onverzadigde vetten zijn net wel gunstig voor je cholesterolgehalte. Je zult er dus niet per se kilo’s door verliezen. Hou rekening met de volgende richtlijnen: 

  • Minder verzadigd vet eten is de belangrijkste maatregel. Eet veel onverzadigde vetten zoals olijfolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie en sojaolie.
  • Probeer zo weinig mogelijk eieren, bepaalde schaaldieren en orgaanvlees te eten. Dat zijn echt cholesterolbommen die je maximum een à twee keer per week kunt eten. Opteer liever voor mager vlees zoals kalkoen, kip of varkensvlees.
  • Eet zoveel mogelijk vezels. Die vind je onder andere terug in groenten, havermout, volkoren producten en peulvruchten. 
  • Eet een keer per week vette en een keer per week magere vis. 
  • Sojaproducten for the win: die zijn plantaardig en cholesterolarm. 

Beweeg regelmatig 

Bewegen heeft een positief effect op je LDL-cholesterolgehalte. Daarnaast zal je HDL-cholesterolgehalte ook toenemen. Kies voor sporten die je fitter maken. Ga bijvoorbeeld een halfuurtje per dag stevig wandelen, fiets naar je werk of ga ’s avonds zwemmen. 

Ga niet onmiddellijk in overdrive. Wie te hoog mikt, haakt snel af. Het belangrijkste is dat je het volhoudt en dat je van dagelijks bewegen een gewoonte maakt. Want een gewoonte blijft sowieso langer hangen. Een halfuur per dag bewegen is een mooi begin. 

Streef een gezond gewicht na

Een gezond gewicht hangt af van je energie-evenwicht. Je moet ervoor zorgen dat je energieverbruik groter is dan je energie-inname via voeding. Is dat niet het geval dan slaat je lichaam het teveel aan energie op als vetreserve en gaat het cijfer op de weegschaal de hoogte in. Bij bepaalde mensen resulteert dat in overgewicht. 

Bij overgewicht veranderen de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Vooral bij buikvet stijgt het LDL-cholesterolgehalte. Streef dus een gezond gewicht na door met gezond verstand te eten in combinatie met lichaamsbeweging. 

Stop met roken

Roken verstoort de verhouding van vetten in het bloed. Daarnaast verlaagt het ook de hoeveelheid HDL-cholesterol en de vorm. Onmiddellijk stoppen met roken is niet alleen een goede zaak voor je cholesterolgehalte maar voor je algemene gezondheid, je omgeving en je portemonnee. Stel het stoppen niet uit naar morgen maar zweer vandaag de sigaret nog af. 

Cholesterolverlagende medicijnen 

De eerste manier om cholesterol te bestrijden zijn het naleven van vier bovenstaande maatregelen. Wanneer die maatregelen niet genoeg helpen, raden we je aan je huisarts te raadplegen. In bepaalde gevallen zal die beslissen om cholesterolsyntheseremmers of statines voor te schrijven. Deze geneesmiddelen verhinderen de synthese van cholesterol in de lever waardoor die noodgewongen meer cholesterol uit het bloed moet opnemen om aan zijn behoefte te voldoen. Hierdoor vindt er minder ophoping van cholesterol plaats in het bloed. 

Bijwerkingen statines 

Statines hebben een krachtige en effectieve werking, maar kunnen helaas ook bijwerkingen geven. Denk maar aan misselijkheid, verstopping, winderigheid, hoofdpijn, huiduitslag en slapeloosheid. Maar ook gewichtstoename en een verstoord hormoonysteem zijn mogelijke klachten die kunnen optreden. De meest voorkomende bijwerking – die meestal ook lang blijf aanslepen – is spierpijn. Ten slotte kunnen statines ook de Q10-productie, die ervoor zorgt dat je energielevel op peil blijft, verstoren. 

Ubiquinol-Q10 als oplossing 

Ervaar je de positieve effecten van statines en wil je daarom liever niet stoppen met het nemen van de cholesterolverlagende medicijnen? Maar vind je het ook erg vervelend dat je bijna de trap niet meer af kan door je stramme spieren en je voortdurend een futloos gevoel hebt? 

Ubiquinol-Q10 kan je beschermen tegen bepaalde negatieve bijwerkingen van statines, zoals spierpijn en een verstoorde Q10-productie. De vitamineachtige stof zorgt ervoor dat je je actieve levensstijl niet on hold moet zetten en weer barst van energie. Daarnaast ondersteunt het co-enzym Q10 ook het hart en is het goed voor de bloedvaten. Voor meer info raden we je aan je arts te raadplegen. 

De Japanse fabrikant Kaneka staat erom bekend kwalitatieve, bio-identieke Ubiquinol-Q10 te maken. Onder andere Pharma NordTrenkerNutrisanTherasienceHiddit en Pileje gebruiken Ubiquinol-Q10 van Kaneka in hun producten.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…