Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Melk als slaapmutsje: werkt het echt?

Gezond.be
2 min read

Men zegt wel eens dat melk helpt om beter te slapen. Maar is dat ook echt zo? Eén ding is zeker: niets is zo ontspannend als een kop warme melk voor het slapengaan.

Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine, dat een rustgevend gevoel geeft. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een stof die de hersenen het signaal geeft dat het tijd is om te gaan slapen. Je kunt dus wel stellen dat melk effectief gebruikt kan worden als slaapmutsje.

In combinatie met een koolhydraatbron – zoals honing of banaan – zou tryptofaan nog beter worden opgenomen. Of dit effect ook echt opgaat met een kop melk met of zonder honing of een banaan, valt echter te betwijfelen omdat hiervoor veel meer tryptofaan nodig is dan je met de voeding kunt binnenkrijgen.

Een kop warme melk voor het slapengaan kan ook op een andere manier helpen. Bijvoorbeeld omdat je er een vast ritueel van maakt, er de tijd voor neemt, het je gedachten verzet en je ontspant. Vasthouden aan dit ritueel is dus helemaal prima!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…