Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Migraine en slechte slaap: geen goede combinatie

Lisa Piotti
2 min read

Heb jij soms last van migraine? Je bent zeker niet alleen. De laatste jaren zit de research naar de invloed van slaap op migraine en omgekeerd in een stroomversnelling. Het wordt steeds duidelijker dat een slechte slaapkwaliteit een negatief effect heeft op de ontwikkeling van migraine.

Chronische migraine

Een tekort aan slaap, te veel slaap en een onregelmatige slaap kunnen de transitie van episodische naar chronische migraine beïnvloeden. Chronische migraine komt vijftien of meer dagen per maand voor, gedurende meer dan drie maanden. Die aandoening heeft een grote impact op je levenskwaliteit. Het zorgt ervoor dat je niet meer constant productief kunt zijn, waardoor fulltime werken niet gemakkelijk is.

Het een voedt het ander

Turkse wetenschappers gingen in PubMed op zoek naar gepubliceerde studies over chronische migraine en slaapkwaliteit tussen 1983 en 2022. Daaruit blijkt dat insomnia, slechte slaap, verstoorde slaap en een slaaptekort vaak voorkomen bij Chronische migraine.

Andere risicofactoren voor het ontwikkelen van migraine zijn een hogere frequentie van hoofdpijn, overconsumptie van pijnstillers en depressie. Slapeloosheid blijkt een trigger te zijn voor migraine, maar eigenlijk beland je zo al snel in een vicieuze cirkel. Kun je niet slapen, dan zal een migraineaanval sneller opkomen. Eens je migraine hebt, zal die er weer voor zorgen dat je moeilijker kunt slapen. Dat kan leiden tot een gefragmenteerde slaap, die op zijn beurt dan weer je pijndrempel verlaagt en het risico op migraineaanvallen verhoogt.

Beter voorkomen dan genezen

Dat chronische migraine en slaapproblemen elkaar in de hand werken maakt het moeilijk om een effectieve behandeling te vinden. Momenteel zijn die vooral gericht op het verlichten van de symptomen. Maar het is ook belangrijk om te kijken naar hoe we de oorzaak kunnen aanpakken. Cognitieve gedragstherapie zou slaapstoornissen kunnen beperken of verhelpen. Is er naast slecht slapen ook sprake van depressie, dan zijn angstremmers of antidepressiva ook een mogelijke oplossing.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…