scrollTop top

Nieuw onderzoek: naar muziek luisteren komt mentale gezondheid ten goede

Nieuw onderzoek: naar muziek luisteren komt mentale gezondheid ten goede

Over de hele wereld grijpen mensen naar muziek voor troost, entertainment en escapisme. Datzelfde kon ook worden vastgesteld tijdens de coronapandemie, waarbij is gebleken dat muziek in moeilijke omstandigheden een belangrijke ondersteuning vormde voor de bescherming van de mentale gezondheid.

Dat is de conclusie van een studie van de International Federation of the Phonographic Industry (Ifpi), gebaseerd op een enquête bij 43.000 internetgebruikers in eenentwintig landen over de hele wereld.

De onderzoekers stelden daarbij vast dat een persoon tijdens de pandemie gemiddeld 18,4 uur per week naar muziek luisterde. Voor de uitbraak van de coronacrisis was er sprake van een gemiddelde van 18 uur per week.

De studie bracht onder meer aan het licht dat 87 procent van de ondervraagden erkende dat muziek hen tijdens de pandemie plezier had gebracht, terwijl 80 procent van mening was dat muziek tijdens die periode hun mentale gezondheid op een positieve manier had ondersteund. In de leeftijdsgroep tussen zestien en negentien jaar liep dit laatste cijfer zelfs op tot 85 procent.

Voor 75 procent van de ondervraagden zorgde muziek tijdens de pandemie voor enig gevoel van normaliteit. Die activiteiten hebben er tevens toe geleid dat 63 procent van de respondenten tijdens die periode nieuwe muziek en nieuwe favorieten hebben ontdekt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  365.677.829
 • Aantal
  doden
  5.633.556
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  3.007.724
 • Aantal
  doden
  28.938

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!