Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mythe of feit: is elke dag een glas rode wijn drinken goed voor je gezondheid?

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van wijnbeurs.be

Al eeuwenlang wordt rode wijn geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen. Van het verlagen van het risico op hartziekten tot het bevorderen van een langer leven. Rode wijn heeft de reputatie opgebouwd van een ‘wonderdrankje’ te zijn. Maar klopt dat wel? Is elke dag een glas rode wijn drinken werkelijk goed voor je gezondheid, of is het slechts een mythe? Laten we de feiten eens bekijken.

Verschillende culturen zijn het eens

In landen zoals Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk, waar het mediterrane dieet domineert, wordt consumptie van rode wijn beschouwd als een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl. Deze culturen hebben dus de gewoonte om tijdens de maaltijden een glas rode wijn te drinken. Het idee is dat rode wijn, in combinatie met een voedzaam dieet dat rijk is aan verse groenten, fruit, olijfolie en volle granen, bijdraagt aan de algehele gezondheid en het welzijn.

Het is ook interessant om te zien hoe verschillende culturen rode wijn in hun traditionele geneeskunde en volkskunst hebben opgenomen. In de traditionele Chinese geneeskunde bijvoorbeeld, wordt rode wijn soms gebruikt als een tonicum om de bloedsomloop te bevorderen en de algehele levensenergie te verhogen. In bepaalde delen van Zuid-Amerikaanse landen, zoals Argentinië en Chili, is rode wijn een belangrijk onderdeel van de sociale cultuur en wordt het geassocieerd met het vieren van het leven en het genieten van gezelschap.

Rode wijn bevat gezonde voedingsstoffen

Het klopt dat rode wijn bepaalde stoffen bevat die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Een van de meest geprezen stoffen is resveratrol, een natuurlijk voorkomend polyfenol dat je vindt in de schil van rode druiven. Resveratrol staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen, en er is aangetoond dat het gunstige effecten heeft op het hart- en vaatstelsel.

Voedingsstoffen verlagen het risico op hartziekten

Verschillende studies hebben gesuggereerd dat matige consumptie van rode wijn het risico op hartziekten kan verlagen. Dit wordt toegeschreven aan de anti-oxidatieve eigenschappen van resveratrol, die kunnen helpen bij het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het beschermen van de bloedvaten. Bovendien kan rode wijn de niveaus van het ‘goede’ HDL-cholesterol verhogen en het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen.

Hoewel er beperkingen zijn aan de beschikbare onderzoeken en de individuele variaties in gezondheid, kunnen we tot de conclusie komen dat matige consumptie van rode wijn mogelijk voordelen biedt voor de gezondheid. De aanwezigheid van resveratrol en andere antioxidanten in rode wijn kan gunstig zijn voor het hart- en vaatstelsel, de bloedvaten beschermen en de niveaus van HDL-cholesterol verhogen. Hoewel rode wijn vaak wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, is het belangrijk op te merken dat het niet de enige wijn is met gezondheidsvoordelen. Rosé wijn biedt ook enkele potentiële voordelen voor de gezondheid. Net als rode wijn bevat rosé antioxidanten, zij het in iets lagere concentraties. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…