Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe je huis je gezondheid kan beschadigen

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van Cauwelier.

Het is begrijpelijk dat je huis jouw toevluchtsoord is. Hier breng je als het goed is het grootste deel van je tijd door. Dit is dan ook de plek waar je je wilt ontspannen en veilig wilt voelen. Toch besef je misschien niet altijd dat je huis ook een impact kan hebben op je gezondheid en welzijn. Zelfs kleine dingen in je huis kunnen je fysieke en mentale welzijn beïnvloeden.  Het kan soms lastig zijn om precies te begrijpen welke dingen in je huis daar invloed op hebben. Hier zijn 4 manieren waarop je huis van invloed kan zijn op je gezondheid en welzijn, en de oplossingen die daarbij horen.

Schimmel in het dak

Schimmel op het dak is natuurlijk erg vervelend. Het ziet eruit als zwarte vlekken op je dakpannen, en dit kan problemen veroorzaken. Het is niet alleen lelijk, maar ook slecht voor je gezondheid, vooral als je allergieën of astma hebt. De schimmelsporen kunnen in de lucht terechtkomen en worden ingeademd. Bovendien kan de schimmel je dak beschadigen, waardoor je dure reparaties moet uitvoeren. Je kunt een dakwerker in Brugge inschakelen om schimmel te verwijderen.

Ventilatie

Een Cauwelier dakwerker kan je helpen met dakproblemen, maar hoe zit het met de ventilatie? Het is echt heel belangrijk om je huis goed te ventileren. Zo zorg je voor schone lucht en een aangename temperatuur. Als de lucht in je huis echter vochtig en muf is, kan dit schimmelgroei stimuleren en gezondheidsproblemen zoals allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken. Soms is het lastig om te achterhalen waarom de luchtkwaliteit slecht is. In dat geval kan het slim zijn om een luchtreiniger voor thuis te halen. Dit apparaat kan de kamertemperatuur reguleren, de lucht zuiveren en allergische reacties verminderen. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan ook leiden tot de ophoping van schadelijke stoffen, die op lange termijn schade aan je zenuwstelsel kunnen veroorzaken. En dat willen we natuurlijk voorkomen.

Bed en matras keuze

Het is belangrijk om elke nacht minstens acht uur te slapen. Op deze manier kan ons lichaam herstellen en zich klaarmaken voor de volgende dag. Maar wat je misschien niet weet, is dat ons bed een plek kan worden waar bacteriën en kleine beestjes zoals huisstofmijten zich verzamelen, wat problemen kan veroorzaken voor onze huid. Om dit te voorkomen, is het een goed idee om je beddengoed regelmatig te wassen, minstens eens per week. Zo houd je je bed fris en schoon.

Verlichting

De keuze van verlichting in je huis kan een grote invloed hebben op je gezondheid. Kunstmatige verlichting kan leiden tot problemen zoals slechte slaap, vermoeide ogen en zelfs aanhoudende hoofdpijn. Hoewel we vaak binnen werken en kunstmatig licht nodig hebben als het buiten donker is, is natuurlijk daglicht erg belangrijk voor ons welzijn. Het is een goed idee om overdag je gordijnen open te doen om natuurlijk zonlicht naar binnen te laten stromen. Dit zorgt niet alleen voor helderder licht, maar zo krijg je ook voldoende vitamine D binnen en kan je je energierekening verlagen. Natuurlijk zonlicht kan ook je stemming verbeteren en de negatieve effecten van kunstmatige verlichting, zoals gewone lampen en tl-lampen, verminderen. Dit zijn 4 dingen die invloed kunnen hebben op je gezondheid. Werk aan een oplossing en je zult een gezond leven kunnen leiden!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…