Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 voordelen die woonzorgcentra kunnen bieden

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van Orelia.

De overstap om van een eigen woning naar een woonzorgcentrum te gaan is niet altijd even makkelijk, zowel voor de ouderen als voor de nabije familie. Je wilt vaak zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar soms is dat niet altijd verstandig. Toch is een woonzorgcentrum echt een goed idee. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat je in goede handen bent, en de zorg krijgt die je nodig hebt. Hier zijn een aantal voordelen.

24-uurs zorg en continue hulp

Woonzorgcentra hebben personeel dat helemaal is opgeleid en dat altijd beschikbaar is, 24 uur per dag (kijk ook eens naar vacatures in de zorg). Naarmate we ouder worden, werken onze zintuigen niet meer zo goed en kan het gevaarlijk worden om thuis in je eentje rond te lopen. In een woonzorgcentrum heb je een soort van oproepsysteem, waardoor je 24 uur per dag toegang hebt tot medische hulp. Je kunt er dus altijd vanuit gaan dat je goed wordt verzorgd.

Persoonlijke zorg

Iedereen is anders en heeft zorg nodig die speciaal op zijn of haar behoeften is afgestemd. Daarom zorgen woonzorgcentra ervoor dat elke bewoner een zorgprofiel heeft, waarbij rekening wordt gehouden met hun persoonlijke wensen en specifieke zorgbehoeften. Deze instanties doen ook hun best om aan de voorkeuren van alle bewoners te voldoen en staan open voor ideeën van familie, vrienden en ondersteunend personeel. Dit is een manier om bewoners zich op hun gemak te laten voelen in deze nieuwe omgeving.

Specialistische verpleegkundige zorg

Senioren hebben soms meer zorg nodig als ze te maken hebben met ziekten zoals Alzheimer of dementie, waarbij de hersenfunctie achteruitgaat. Dementie kan mensen op verschillende manieren beïnvloeden, daarom moet je goed kijken of het woonzorgcentrum speciale zorg heeft voor mensen met dementie.

Eenzaamheid tegengaan

Daarnaast zijn oudere mensen bijzonder gevoelig voor eenzaamheid. Meer dan een miljoen mensen boven de 75 jaar heeft aangegeven dat ze soms wel een maand lang geen contact hebben met familie, vrienden of buren. Maar in een verzorgingstehuis zijn er altijd mogelijkheden om sociaal actief te zijn. Of het nu met andere bewoners is of met het personeel, er is altijd wel iemand beschikbaar voor een praatje. Daarom worden woonzorgcentra vaak gezien als fijne plekken om nieuwe mensen te leren kennen.

Medicatiebeheer

Sommige mensen vergeten af en toe dat ze hun medicijnen moeten nemen, vooral als ze ook nog andere dingen moeten doen, zoals koken en het huishouden doen. In een woonzorgcentrum worden deze verantwoordelijkheden door de medewerkers geregeld. Zij zorgen ervoor dat de medicijnen in worden genomen volgens planning.

Gemakkelijke toegang tot voedzame maaltijden

Goed eten is vaak een grote zorg als het gaat om ouderen, vooral omdat het lastig kan zijn voor iemand die alleen woont om de energie te vinden om gezonde maaltijden te koken. In een woonzorgcentrum krijgen bewoners gedurende de dag de juiste maaltijden aangeboden, zodat ze gezond kunnen leven. Een woonzorgcentrum kan dus echt een positieve invloed hebben op de mensen van wie je houdt, dus denk er eens goed over na om toch de overstap te maken. Dit zal voor iedereen een prettige uitkomst zijn.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…