Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: we sliepen dit jaar slechter dan vorig jaar

Birte Govarts
5 min read

Met het einde van het jaar in zicht maakt slaapspecialist Swiss Sense de balans op. Uit een nieuw onderzoek dat ze samen met het onafhankelijke veldwerkbureau Panel Inzicht uitvoerden bij 1.000 Vlamingen blijkt dat één op de drie Vlamingen momenteel slechter slaapt dan in 2021. Bij 75% van de Vlamingen die slechter slapen, is de slechte nachtrust een gevolg van stress en zorgen.

Piekeren over de toekomst (34%), kopzorgen over de financiële status (27%), fysieke pijn (27%), en stress over familie, vrienden en kinderen (25%) zorgen ervoor dat Vlamingen ’s nachts wakker liggen.

Zzzzzzzz …

Verder blijkt uit het onderzoek dat één op de drie Vlamingen binnen het kwartier in slaap valt. 40% heeft een kwartier tot een half uur nodig – volgens de wetenschap nog steeds een goede balans. Ook snoozen laat een groot deel van de Vlamingen liever links liggen: meer dan de helft (59%) maakt nooit gebruik van de snoozeknop.

Doorheen de nacht krijgen Vlamingen het dan weer moeilijk om terug in slaap te vallen. Meer dan de helft van de Vlamingen (55%) heeft moeite met doorslapen of wordt gedurende de nacht regelmatig wakker. 50% ligt in de ochtend ruime tijd op voorhand wakker in bed te wachten op het geluid van de wekker.

Geen uitgerust gevoel

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een uitgerust gevoel uitblijft. 31% van de ondervraagden ervaart slechts één tot twee keer per week een uitgerust gevoel bij het ontwaken. Voor maar liefst 27% van de ondervraagden is er zelfs nooit sprake van een uitgerust gevoel bij het wakker worden. Nochtans zorgt een goede nachtrust ervoor dat we ons mentaal gezonder voelen. 60% ervaart bijvoorbeeld meer stress na een slechte nachtrust. Meer dan de helft van de Vlamingen (59%) voelt zich zelfs minder gelukkig als ze slecht geslapen hebben.

Slaapritueel

Een vast slaapritme kan een groot verschil maken, maar ook dat blijkt een uitdaging te zijn voor heel wat Vlamingen. Meer dan een kwart (28%) van de Vlaming gaat elke dag op een ander tijdstip naar bed. ‘Nochtans is een vast ritme en vertrouwd slaapritueel belangrijk’, aldus neurowetenschapper en slaapexpert Dr. Els van der Helm. ‘Dankzij een goede nachtrust ervaren we meer geluk, verbetert ons humeur en zijn we minder gevoelig voor stress. Het versterkt bovendien onze sociale relaties. Allemaal goede redenen om onze slaapkwaliteit te verbeteren. Een vast slaapritueel geeft jouw lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Voor kinderen vinden we dit evident, maar als volwassene zijn we een vast slaapritme wat verleerd.’

Blauw licht

Een verkeerde gewoonte die steeds meer ingeburgerd geraakt, is de blootstelling aan fel en soms blauw licht voor het slapengaan. Een kwart van de Vlamingen (26%) kijkt nog naar series en films via de smartphone, laptop of tv en 28% van hen scrolt graag nog even op de smartphone vooraleer ze onder de wol kruipen. Dat is niet altijd een probleem, maar wel als je door de inhoud van wat je bekijkt – bijvoorbeeld een spannende thriller of een stressvolle e-mail – nog wakkerder wordt of de tijd vergeet omdat het zo interessant is. En wat doen we als we even geen slaap kunnen vatten? Zo’n 22% neemt er de telefoon terug bij. Dat werkt averechts, weet Dr. Els Van der Helm: ‘Door die blootstelling krijgen we extra hersenstimulatie waardoor we ons niet zo moe voelen en is het lastiger om weer in slaap te vallen. Bovendien onderdrukt fel en blauw licht het slaaphormoon melatonine. Zo maken we het onszelf juist extra moeilijk om de slaap te vatten.’

Slaap inhalen werkt niét

31% van de Vlamingen probeert één of twee keer per week overdag slaap in te halen. ‘Slaap inhalen zorgt ervoor dat je je op korte termijn weer beter voelt, maar alleen lange dutjes van minstens 90 minuten halen echt de slaap in. Dan doorloop je namelijk alle fases van de slaap’, licht Dr. Els Van der Helm toe. ‘Wat wel helpt, is zorgen voor een goede slaaphygiëne en bewust goede gewoontes inplannen. Mindfulness kan bijvoorbeeld helpen tegen piekeren. Het zijn allemaal tools en tips waarmee we onze slaapgewoontes in kleine, realistische stapjes kunnen verbeteren. Vaak zijn we ons hier wel al van bewust, maar maken we er nog niet genoeg werk van. We nemen onszelf bij de overgang naar het nieuwe jaar vaak voor dat we gezonder willen eten of meer aan sport willen doen. Misschien moeten we van 2023 het jaar maken waarop we slaap en een goede nachtrust bovenaan onze lijst van voornemens moeten zetten.’

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…