Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Werken deze drie wondermiddelen écht tegen een kater?!

Mick Van Loon
3 min read

Wetenschappers zijn al decennia op zoek naar mogelijke remedies voor katers veroorzaakt door alcohol. Nu is er een nieuwe systematische review van 21 onderzoeken naar mogelijke middelen die een kater zouden verlichten. Het nieuws is niet goed. Maar er is een sprankeltje hoop.

De conclusie is dat hoewel deze middelen zonder nadelige effecten kunnen worden genomen, het niet bewezen is dat ze helpen bij een kater. Maar het is niet allemaal slecht nieuws, de onderzoekers suggereren dat drie ervan potentieel hebben en verder moeten worden onderzocht: kruidnagelextract, tolfenaminezuur en pyritinol.

Kruidnagel, tolfenamine en pyritinol

Van kruidnagel, geëxtraheerd uit de kruidnagelplant, wordt gedacht dat het de uitscheiding van alcohol uit het lichaam vergemakkelijkt, wat de tijd die een kater duurt – doorgaans 12 uur vanaf het ontwaken – kan verminderen. Respondenten registreerden ook een vermindering van de ernst van de kater. Hoewel je misschien kruidnagel in je kruidenrek hebt, zijn er een aantal producten in de vorm van tabletten en ook in vloeibare versie verkrijgbaar in de apotheek.

In plaats van te wachten tot een kater optreedt, suggereren sommige onderzoeken dat het innemen van tolfenaminezuur voor en na het drinken de misselijkheid en hoofdpijn die tijdens een kater worden ervaren, kan verminderen. Voor preparaten die tolfenaminezuur bevatten, is een doktersvoorschrift vereist. Tolfenaminezuur behoort tot de groep van niet-sterodiale ontstekingsremmers die vaak NSAID’s worden genoemd. Deze chemische stof wordt gebruikt in verschillende hoofdpijnpreparaten, dus het is dus niet verwonderlijk dat ze een kater kan verlichten.

Pyritinol, ook bekend als pyridoxinedisulfide, is afgeleid van vitamine B. In wezen helpt deze algemeen beschikbare stof je om je energieker te voelen: een duidelijk voordeel gezien de vermoeidheid die vaak wordt ervaren bij een kater. Pyridoxinedisulfide wordt meestal bereid in capsulevorm voor orale consumptie.

Rode ginseng en andere dingen

Andere zaken die voornamelijk op het internet als kaderremedies worden aangeprezen, zoals Hovenia dulcis fruitextract, L-cysteïne, rode ginseng, nashiperensap (Pyrus pyrifolia), Acanthopanax senticosus-extract en Phyllanthus amarusextract, doen sowieso niks tegen je kater.

De auteurs van de studie concluderen vooral dat er een duidelijke behoefte is aan verbetering van zowel de kwaliteit als de kwantiteit van onderzoek naar remedies voor katers. Met naar schatting 2,4 miljard mensen die wereldwijd alcohol drinken, van wie velen ooit een kater zullen krijgen, is er een grote vraag naar een effectieve manier om de ongewenste symptomen die katers veroorzaken te verminderen.

Door Mick Van Loon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…