Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

No beep, only beats: voorkom gehoorschade tijdens het uitgaan en op festivals

Gezond.be
4 min read

Na een festivalweekend of het uitgaan een hardnekkige pieptoon horen? Het is niet echt de afterparty waar je van droomt. Toch heeft bijna de helft van de Belgen er last van. Zo’n 45% van hen denkt dat dit normaal is. De nood aan meer bewustwording rond het dragen van gehoorbescherming blijft dus groot. Loop Earplugs en Tomorrowland bundelen hun krachten met co-branded earplugs.

Tijdens het uitgaan of op een festival willen we de muziek in elke vezel van ons lijf voelen, en daar hoort een hoog volume bij. Volgens een nieuw onderzoek van Loop Earplugs zegt 60% van de Belgen dat muziek luid mag staan tijdens het feesten.

‘Dat is niet onbegrijpelijk’, legt audiologe Karen Stalpaert uit. ‘Op fysiologisch vlak worden mensen opgewonden door luide muziek. Bovendien zou het ook de kracht hebben om een samenhorigheidsgevoel te creëren bij een grote groep mensen. Maar dat is uiteraard niet zonder risico, waarbij gehoorschade voorop staat. En niet te vergeten: de muziekbeleving na gehoorschade is nooit meer hetzelfde als voorheen. Wil je de muziek dus blijven horen en ervaren zoals de artiest het bedoelde? Dan is het beschermen van je gehoor een must.’

Nood aan bewustwording

Helaas draagt slechts 7% van de onderzochte Belgen altijd gehoorbescherming. In Vlaanderen wordt doorgaans vaker gehoorbescherming gedragen ten opzichte van Wallonië en Brussel. Vooral bij 15- tot 25-jarigen is het een probleem. 52% van hen heeft geen idee waar ze kwalitatieve oordopjes kunnen kopen.

Om tegemoet te komen aan het gebrek aan kennis rond kwalitatieve oordopjes, slaan Loop Earplugs en Tomorrowland voor de tweede keer de handen in elkaar. Zowel op het festivalterrein en in de Dreamville met de Loop booth, als met een nieuwe speciale editie Loop x Tomorrowland Experience earplugs willen ze bewijzen dat een optimale festivalbeleving en muziekervaring ook veilig kunnen, zonder je gehoor in gevaar te brengen. Want bijna de helft van de Belgen ervaart na het uitgaan een pieptoon.

‘Het komt inderdaad vaak voor, maar dit is geen normaal fenomeen en zeker niet onschuldig’, legt Karen Stalpaert uit. ‘Doordat de pieptoon telkens weer verdwijnt, wordt het niet als een alarmsignaal beschouwd. Maar op dat moment is de tinnitus een teken van een overbelasting van je oor. Het gehoor is dan (tijdelijk) verminderd. Je lichaam zal alles in het werk stellen om deze schade te herstellen. Meestal lukt dit, maar bij veelvuldige blootstelling aan luide geluidsniveaus telt de schade op waardoor er op termijn permanente schade ontstaat.’

Oordopjes niet sexy?

Het stigma rond het dragen van gehoorbescherming zou de laatste twee jaar wel gedaald zijn, toch zijn er nog heel wat vooroordelen die getackeld moeten worden. Zo geeft 60% van de 15- tot 25 -jarigen aan dat oordopjes hun muziekervaring negatief beïnvloedt. 45% van de onderzochte Belgen omschrijft oordopjes als lelijk en niet sexy.

Loop en Tomorrowland zetten deze zomer voor de tweede keer hun schouders onder het doorbreken van het taboe rond het dragen van gehoorbescherming. Ongeëvenaarde coolheidsfactor? Check. Stijlvol design? Check. Comfortabel? Check. Perfecte geluidskwaliteit? Dubbel check. De Loop x Tomorrowland Experience earplugs hebben het allemaal. Bovendien neemt het design je helemaal mee in het festivalthema van 2023. 

Adscendo legt de magie en verwondering van Tomorrowlands ‘Great Library’ vast.  De verhalen, de ervaringen, de avonturen en de muziek die deel uitmaken van de geschiedenis van het festival worden visueel vastgelegd via subtiele verwijzingen naar zeldzaam perkament, inkt en boeken afgewerkt met een gouden randje. De ingenieuze technologie van Loop Earplugs zorgt ervoor dat geluidsgolven binnenkomen via een akoestisch kanaal, filter en membraan. Hierdoor worden alle frequenties evenveel gedempt tot 18dB, waardoor we geluid op dezelfde manier beleven, alleen onder de grens dat gehoorschade zou kunnen veroorzaken.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…