Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oeps: Deze vijf alledaagse voorwerpen vervuilen de lucht in je woning

4 min read

Dat luchtvervuiling schadelijk is voor onze gezondheid, is ondertussen al geen nieuws meer. Elk jaar sterven naar schatting zo’n 12.500 Belgen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtverontreiniging. Wist je bovendien dat de lucht in je eigen huis ook een pak minder zuiver is dan je zou denken? En dat alledaagse voorwerpen hier vaak de boosdoener zijn?

In dit artikel lijsten we even vijf alledaagse voorwerpen voor je op die de lucht in je woning vervuilen.

Schoonmaakmiddel en luchtverfrissers

Je zou misschien denken dat de lucht in je woning automatisch zuiverder wordt wanneer je je woning regelmatig poetst, maar dat is niet altijd het geval. Veel hangt namelijk af van de schoonmaakproducten die je gebruikt. Zo komen bij het gebruik van bepaalde poetsproducten en luchtverfrissers heel wat vluchtige organische stoffen vrij. Een aantal van deze stoffen zijn zelfs zeer giftig. Wees dus zuinig met het gebruik van dergelijke producten, of schakel over op alternatieve producten die minder schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bloemen

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar ook bloemen hebben een negatieve uitwerking op de kwaliteit van onze lucht. Bloemen zorgen namelijk voor pollen en allergenen. Deze kunnen allergische reacties veroorzaken. Heb je last van een lopende neus, tranende ogen of keelpijn? Overweeg dan misschien eens dat bosje bloemen in je woning weg te gooien!

Kaarsen en wierook

Ja, we weten het. Kaarsen en wierook zijn supergezellig, vooral tijdens die koude wintermaanden. Toch is het beter om het gebruik van kaarsen en wierook wat te beperken, en wel om twee redenen. Eerst en vooral bevatten geurkaarsen en wierook benzeen, een zeer schadelijke stof. Ten tweede ontstaat er rookontwikkeling, waardoor onder andere koolstofmonoxide vrijkomt, wat opnieuw schadelijk is voor de gezondheid.

Nieuwe meubels

Onlangs nieuwe meubels gekocht? Dan is de kans groot dat ze formaldehyde bevatten. Deze schadelijke stof wordt uitgestoten door nieuwe tapijten, spaanplaten, gordijnen of nieuwe vloerbekleding. Formaldehyde vervuilt de lucht in onze woning, en kan gezondheidsklachten zoals allergische reacties, misselijkheid, of irritatie van de luchtwegen, ogen, neus en keel veroorzaken.

Lijm en verf

Knutselen je kinderen of jijzelf graag met lijm of met verf? Denk er dan eens over na oude verf en lijm weg te gooien. Deze bevatten namelijk net zoals geurkaarsen en wierook de schadelijke stof benzeen. Indien je toch lijm of verf gebruikt, zet je best een venster open. Probeer ook te vermijden dat je de dampen inademt.

Wat kan je hiertegen doen?

Gelukkig kan je de luchtkwaliteit in je woning vrij eenvoudig verbeteren. Ten eerste is het natuurlijk heel belangrijk dat je je huis voldoende verlucht. Er wordt aangeraden dit elke dag minstens één à twee keer te doen, en dat gedurende zo’n 15 minuten. Op die manier vermijd je een opeenstapeling van schadelijke stoffen. Daarnaast is het ook interessant om te investeren in een luchtreiniger, zoals de Dyson Pure Hot+Cool luchtreinigingsventilator. Deze ventilator detecteert vervuilde stoffen en gassen automatisch en verwijdert vervolgens maar liefst 99,95% ervan.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…