scrollTop top

Onderzoek moet aantonen of psychedelische drugs helpen bij de behandeling van een depressie

Onderzoek moet aantonen of psychedelische drugs helpen bij de behandeling van een depressie

Het Britse farmabedrijf Small Pharma is een onderzoek gestart om na te gaan in welke mate psychedelische drugs kunnen helpen bij de behandeling van een depressie.

De onderzoekers zijn voor het proefproject aan de slag gegaan met de drug dimethyltryptamine (DMT). Dat schrijft de nieuwssite BBC. Die drug wijzigt de manier waarop men denkt en de ervaringen worden beschreven als hetgeen men voelt bij een bijna-doodervaring.

Op lange termijn

Sommige onderzoekers zijn ervan overtuigd dat psychedelische therapie bepaalde mensen op lange termijn kan helpen. Er wordt in de eerste plaats gekeken naar patiënten waarbij traditionele geneesmiddelen niet helpen. Er zijn overigens almaar meer aanwijzingen dat psychedelische drugs, vooral in combinatie met gesprekstherapie, veilig zijn en effectief kunnen zijn voor de behandeling van een reeks geestesziekten.

Het onderzoek van Small Pharma is het eerste onderzoek waarbij DMT (in combinatie met een gesprekstherapie) wordt toegediend aan mensen met matige tot ernstige depressie. ‘Wij denken dat het effect bijna onmiddellijk zichtbaar zal zijn en duurzamer dan conventionele antidepressiva’, aldus Carol Routledge, chief scientific officer van Small Pharma.

‘De hersenen resetten’

Volgens de onderzoekers kan de drug gebruikt worden om het brein als het ware te ‘resetten’ in combinatie met praattherapie. Routledge maakt de vergelijking met het schudden van een sneeuwbol: ‘DMT gooit als het ware vastgeroeste negatieve denkpatronen in de lucht. Die kunnen vervolgens door middel van therapie in een meer functionele vorm worden omgezet.’ Die hypothese moet wel nog bewezen worden. Daarom wint Small Pharma advies in bij Imperial College London, dat het baanbrekende Centre for Psychedelic Research beheert.

De onderzoekers willen ook nagaan of het geneesmiddel eenmalig of als onderdeel van een kuur kan worden toegediend. De proefpersonen zullen gedurende ten minste zes maanden worden gevolgd om te zien hoe lang de effecten van de behandeling standhouden.

(tb)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!