Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Op zoek naar een nieuw parfum? Dit zijn de verschillende soorten en geursterktes die er bestaan!

Gezond.be
3 min read

Je hebt ongetwijfeld wel eens ‘eau de parfum’ of ‘eau de toilette’ op een flesje parfum zien staan, maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in? En wat is het verschil met een ‘normaal’ parfum? In dit artikel lees je er alles over!

Om te beginnen is het goed om te weten waar parfums precies van gemaakt zijn. Parfum is een samenstelling van verschillende geurstoffen en water in een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is in de meeste gevallen alcohol. De geurstoffen, oftewel geurbestanddelen, kunnen op verschillende manier gemaakt worden. In de meeste gevallen wordt van planten een olie gemaakt door een zogenaamde ‘expressie’. Hierbij worden de planten samengeperst tot de olie vrijkomt. Parfum werkt als volgt: door het op je huid te spuiten, verdampt de alcohol. Dat zorgt er dan weer voor dat er een lekkere geur vrijkomt. 

Eau de cologne

Deze parfumnaam is oorsponkelijk afkomstig van het Keulse water. De term ‘cologne’ werd later gebruikt om te verwijzen naar een parfum met de laagste concentratie aan geurbestanddelen. Eau de cologne bevat 2 tot 5 procent van die bestanddelen. Dat is zo weinig dat het bijna nooit gebruikt wordt als parfum. Eau de cologne wordt wél vaak verwerkt in producten, denk bijvoorbeeld aan natte doekjes met een geur. Onze ouders en grootouders gebruiken het dan weer vaak om op een zakdoek te spuiten of om zich op te frissen.

Eau de toilette

Eau de toilettes bevatten ook weinig geurbestanddelen, namelijk 5 tot 10 procent. Die kleine hoeveelheid bestanddelen zorgt ervoor dat deze variant een stuk goedkoper is dan eau de parfum of parfum. Dat is ook de reden dat eau de toilette het meeste wordt verkocht. Een nadeel aan dat er niet zo veel geurbestanddelen aanwezig zijn, is dat de parfum daardoor snel zal vervliegen en deze dus vaak niet de hele dag zal blijven zitten.  

Eau de parfum

Met een concentratie van 10 tot 20 procent aan geurbestanddelen is dit een parfum die zeer geschikt is voor het alledaagse gebruik. Toch is deze variant niet zo zwaar en duur als de echte parfum, maar voorziet deze je huid wel ruim 8 uur van een heerlijke geur. Deze variant wordt daarom, naast eau de toilette, ook vaak verkocht. De betekenis van eau de parfum is trouwens ‘geparfurmeerd water’.

Parfum

In parfum vind je de meeste geurbestanddelen, namelijk 20 procent, en in sommige zelfs meer. Deze variant wordt daarom ook wel ‘parfum extract’ genoemd. Dit is de meest luxe variant en is heel sterk van geur, je hebt daarom ook maar een klein beetje nodig. Parfum is ook de duurste variant van allemaal, dit komt dus door de hoge hoeveelheid geurbestanddelen, maar je krijgt er zeker iets voor terug!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…