Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Opvallend: zelfmoordcijfers daalden tijdens pandemie

Jeremy Van der Haegen
4 min read

Tijdens de eerste twee kwartalen van het coronajaar 2020 pleegden er minder mensen zelfmoord in 21 landen. Dat weten we door een studie van het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ook in ons land leken de cijfers lichtjes te dalen, hoewel sommigen waarschuwen voor een weerslag.

Bezorgdheid in Australië rond mei 2020, tijdens de eerste wereldwijde lockdowns. De Australian Medical Association (AMA) vaardigt een waarschuwing uit voor de mentale gezondheid van zijn burgers. Een Hongkongse studie uit 2003 toonde namelijk aan dat het aantal gevallen van zelfmoord fors toenam in de stad tijdens de uitbraak van SARS, een ander coronavirus.

De AMA vreesde dat er tijdens de Covid-19-pandemie wel eens 25 procent meer zelfmoorden zouden kunnen voorvallen. Het aantal extra slachtoffers zouden die van het virus zelf wel eens kunnen overtreffen. Gelukkig bleek dit tot nu toe helemaal niet het geval. De statistieken uit de Australische staten Victoria, Queensland en New South Wales tonen zelfs aan dat er tussen april en september in 2020 minder zelfmoorden waren dan tijdens diezelfde periode in 2019.

De daling van zelfmoordcijfers blijkt zelfs een globale trend te zijn. Volgens een studie van het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet was er in 21 landen minder sprake van zelfmoord. Die studie vergeleek het aantal zelfdodingen die plaatsvonden in de eerste twee kwartalen van 2020 en die van dezelfde periode vorig jaar. Er waren in die periode 10 procent minder zelfmoorden dan verwacht door overheden en 7 procent minder zelfmoorden het jaar voordien.

Wat met landen die traditioneel worstelen met zelfmoord zoals Japan en … België

In Japan schoot het aantal zelfmoorden wel omhoog tegen het einde van 2020. In oktober waren er zelfs meer zelfmoorden dan dat er slachtoffers vielen door Covid-19, exact zoals door experts gevreesd werd, dus. De situatie werd uiteindelijk zo dramatisch dat het land zich genoodzaakt zag om een ‘minister van Eenzaamheid’ aan te stellen.

Enkele belangrijke nuances: de zelfmoordcijfers in Japan stijgen al sinds 2009 elk jaar op rij. In het eerste kwartaal van 2021 zakte het niveau van zelfdodingen zelfs tot het niveau van voor de pandemie.

In België: ook in ons land lijken de cijfers lichtjes te dalen. Organisaties in ons land die tegen zelfmoord strijden, zagen het aantal zelfmoordpogingen stagneren en zelfs afzwakken tijdens de lockdowns, wat heel verrassend was. Toch waarschuwen experts van die organisaties voor een weerslag dit jaar.

Ook een belangrijke nuance: in ontwikkelende landen, die overigens doorgaans niet opgenomen waren in de studie van The Lancet, nemen de zelfmoordcijfers vaak toe. In het Oost-Afrikaanse Malawi waren er in 2020 maar liefst 52 procent meer zelfdodingen dan in 2019. Er is in Malawi niet eens een lockdown of serieuze uitbraak van Covid-19, maar de economie van dat land kreeg wel zware klappen door de pandemie.

Dringend nood aan een gesprek of lijkt zelfmoord soms nog de enige oplossing? Ken je iemand die aan zelfmoord denkt of vang je signalen of zelfmoordgedachten op van iemand uit je naaste omgeving? Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar.

Door Jeremy Van der Haegen

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…