Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ready for take-off! De invloed van reizen op je mentale gezondheid

Gezond.be
5 min read

De eerste helft van 2023 is voorbij. Hoog tijd om er even tussenuit te gaan en je lichaam en geest volledig te ontspannen! Misschien trek je elk jaar naar dezelfde plek, of houd je er net van om nieuwe plaatsen te verkennen? Reizen kan veel voordelen hebben voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid. Apotheker Dirk van Metis Supplements legt uit hoe reizen ons mentaal welzijn beïnvloedt.

Het verkennen van nieuwe plaatsen en jezelf onderdompelen in nieuwe culturen is mentaal stimulerend. Wanneer je dit regelmatig doet, kan het een geweldige invloed hebben op je mentale gezondheid. Reizen is dus goed voor iedereen! Als je je gestrest voelt op het werk, kan een vakantie de perfecte remedie zijn. We sommen enkele voordelen op:

  • Het helpt je kalmeren: Tijd nemen van het werk om nieuwe plaatsen te zien, verlicht de stress die je hebt vastgehouden. Het verlichten van de spanning en stress van je werkzame leven laat je geest ontspannen en herstellen. Onder druk staan op het werk belast niet alleen je geest en lichaam, maar schaadt ook je fysieke gezondheid.
  • Het biedt ruimte voor regelmatige reset: Tijd maken voor regelmatig reizen kan een betere invloed hebben op je mentale gezondheid. Regelmatig naar verschillende plaatsen gaan kan de voordelen van je vakantie verbeteren. Sommige mensen kunnen tot vijf weken na hun terugkeer de positieve effecten van hun vakantie voelen.
  • Het verbetert je mentale kracht: Als je chronische stress hebt, worden je geheugen en doelstellingsvermogen negatief beïnvloed. Tijd nemen om ergens naartoe te gaan en weg te zijn van het werk kan je productiever en gefocust laten voelen wanneer je terugkomt. Dit komt doordat je hersenen tijd nodig hebben om uit te rusten.
  • Het vergroot je creativiteit: Eropuit gaan en de wereld verkennen kan je creativiteit een boost geven. Mensen die meer reizen, kunnen met diverse ideeën komen. Blootstelling aan nieuwe culturen, het maken van internationale vrienden, het bestuderen van nieuwe talen en het proeven van verschillende soorten voedsel en muziek worden in verband gebracht met betere probleemoplossende vaardigheden. Reizen helpt je de wereld op een nieuwe manier te zien.

Mentaal duwtje in de rug

Nieuwe ervaringen opdoen is gunstig voor het verbeteren van de hersenfunctie en het stimuleren van je mentale gezondheid. Reizen is gekoppeld aan stressvermindering en kan symptomen van angst en depressie verlichten. Of je nu naar een ander land gaat of een lang weekend ontsnapt naar een nabijgelegen stad. Zelfs Het voorbereiden op en uitkijken naar reizen is ook gunstig voor je mentale gezondheid.

Mensen die regelmatig reizen, ervaren de positieve effecten langer. Na het reizen voel je je waarschijnlijk helder en klaar om aan te pakken wat je thuis te wachten staat. Daarom zijn mensen productiever na een pauze. Probeer af en toe een nieuwe plek te bezoeken om je mentale gezondheid een duwtje in de rug te geven.

Nieuwe talen leren en nieuwe plaatsen ontdekken opent je geest. Het kan misschien tegenstrijdig aanvoelen, maar uit je comfortzone stappen kan goed zijn voor je mentale gezondheid. Je empathie neemt toe wanneer je naar plaatsen gaat waar je nog nooit eerder bent geweest en andere culturen ervaart. Dit helpt je meer waardering te voelen voor je omgeving wanneer je thuiskomt.

Je reisplannen kunnen groot of klein zijn. Ze hoeven niet duur of exotisch te zijn om de meeste voordelen voor je mentale gezondheid te krijgen.

Grenzen

Hoewel frequent reizen je stemming kan verbeteren en een positieve invloed kan hebben op je mentale gezondheid, zijn er grenzen. Je kunt met nostalgische gevoelens terugkijken op je reizen, maar de verminderde stress en verhoogde gevoelens van geluk na een vakantie duren meestal minder dan een maand. Daarom helpt het dus om vaker per jaar even op reis te gaan.

Reizen zorgt voor een gezonder, bevredigender leven, maar het garandeert het niet. Je moet niet op reizen vertrouwen als vorm van therapie. Als je je angstig of depressief voelt en hulp nodig hebt, moet je praten met een professionele hulpverlener op het gebied van geestelijke gezondheid. Zij kunnen je helpen de juiste behandeling te vinden.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…