scrollTop top

Recept voor een vegetarisch gevulde courgette

Recept voor een vegetarisch gevulde courgette

In dit artikel staat de courgette centraal. Wist je dat deze groente ongelooflijk gezond is en vol zit met allerlei vezels en mineralen? En er zitten ook nog eens heel weinig calorieën in. Reden te meer om eens bij deze groente stil te staan. Courgette komt oorspronkelijk niet uit Europa maar uit Amerika en Mexico. In de 16e eeuw namen de Europeanen deze groente mee naar ons continent.

Lange tijd waren het vooral de Zuid-Europese landen die deze groente aten. Maar de laatste jaren is de groente ook door de rest van Europa ontdekt. En wat zijn we daar blij mee. In dit artikel vertellen we je wat meer over deze bijzondere groente en geven we je een heerlijk recept voor vegetarische gevulde courgette met smeuïge fetakaas.

Hoe gezond is courgette?

Courgette is ontzettend gezond. In één portie van 150 gram zitten niet meer dan 50 calorieën. En hij is heel erg licht verteerbaar, ondanks de aanwezigheid van erg veel vezels. Dat maakt deze groente uniek in zijn soort en ook zeer geschikt voor mensen met gevoelige darmen. Deze groente is ook rijk aan mineralen zoals kalium, magnesium, vitamine B1 en B9. Als gevolg hiervan is courgette ook heel goed voor mensen met een hoge bloeddruk of hart -en vaatpatiënten. Vitamine B9 ken je misschien ook wel als ‘foliumzuur’.

Het stofje wat aanbevolen wordt voor vrouwen die zwanger willen worden of in verwachting zijn. Dus wil je aan kinderen beginnen of ben je al in blijde verwachting? Neem veel en vaak courgette. Een excuus om hem niet te kopen heb je niet want hij is het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar. Let er wel op dat je hem koel bewaard, maar niet in de koelkast. Zo blijft de courgette het langste goed.

Hoe eet je courgette?

Courgette kun je op vele manieren bereiden. Je kunt ze roosteren, bakken, koken, grillen en zelfs rauw eten. Je kunt er dus alle kanten mee op. En omdat courgette een groente is die zich heel gemakkelijk laat combineren kun je er bijna grenzeloos mee koken. Er zijn onnoemelijk veel gerechten waaraan je deze groente toe kunt voegen. Pasta, chili con carne, rattouille, goulasch, tomatensoep en nog veel meer. Een hele veelzijdige groente dus.

Vegetarisch gevulde courgette met smeuïge fetakaas

Een courgette kan bijna overal bij. Maar deze groente is eigenlijk te mooi om geen hoofdrol te mogen spelen. Daarom hebben wij een heerlijk recept voor jou gevonden: vegetarisch gevulde courgette met een Grieks tintje. We vullen hem namelijk met een mengsel van tomaat, feta en ui. Door de hitte van de oven zal de feta heerlijk smelten en goudbruin kleuren. We weten zeker dat je hier net zo van zult smullen als wij.

  • Ingrediënten voor 4 personen
  • 2 courgettes
  • 1 gehakte knoflook
  • 100 gr in blokjes gesneden tomaatjes
  • 1 gesnipperde rode ui
  • 50 gr verkruimelde feta
  • 1 tl oregano
  • Fijngehakte bieslook
  • Peper en Zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

Zet de oven op 200 graden en laat hem voorverwarmen. Maak de courgettes schoon en snijdt ze ieder in twee langwerpige stukken. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de courgette en hak het zo fijn mogelijk. Doe het courgettemengsel in een kom. Voeg er de gehakte knoflook en de gesnipperde ui aan toe. Meng het geheel met een lepel goed door elkaar.

Voeg vervolgens de blokjes tomaat en de verkruimelde feta toe aan het mengsel. Meng het geheel opnieuw goed door elkaar en voeg naar smaak zout, peper en oregano toe. Het is hierbij van cruciaal belang om even van het mengsel te proeven. Vervolgens vet je een ruime ovenschaal. Pak de courgettes en leg ze netjes naast elkaar in de schaal met de holle kant naar boven. Schep de vulling één voor één in de uitgeholde courgettes. Bak de gevulde courgette vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar.

Verkleuren de courgettes te snel? Wikkel dan voorzichtig wat aluminiumfolie om de gevulde courgettes. Dat zal het proces wat vertragen en ervoor zorgen dat courgette eerst van binnen uit gaar wordt. Zijn de courgettes gaar en mooi lichtbruin gekleurd? Haal ze dan uit de oven. Pak de fijngehakte bieslook en strooi deze voor het serveren over de gevulde courgettes.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

  • Wereld
  • Aantal
    besmettingen
    241.378.348
  • Aantal
    doden
    4.912.352
  • België
  • Aantal
    besmettingen
    1.292.887
  • Aantal
    doden
    25.797

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!