Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slaap je momenteel slecht? Dat is normaal voor de tijd van het jaar

Lore
3 min read

Heb jij ook het gevoel dat je de laatste tijd helemaal niet goed slaapt? Duurt het bijvoorbeeld veel langer dan je gewoon bent tot je de slaap vat? Je bent niet alleen! Al kan je er zelf maar weinig aan doen: het heeft alles te maken met het donkere, grijze weer van de afgelopen weken. Dat vertelt slaapexpert Johan Verbraecken van UZ Antwerpen aan het Nieuwsblad.

Te weinig licht

Volgens Verbraecken is het zeker geen toeval dat veel mensen slechter slapen gedurende de wintermaanden. Voor een goeie afstelling van onze biologische klok, moeten we immers voldoende blootgesteld worden aan daglicht. Maar de voorbije weken zijn heel donker geweest, waardoor we sowieso allemaal te weinig licht opnamen.

Het gevolg? We hebben meer moeite met inslapen, zeker voor mensen die van nature al geen goede slapers zijn. Niet fijn, zeker nu er niet meteen zonniger weer op komst lijkt te zijn. Gelukkig zijn er toch een aantal maatregelen die je kunt nemen om sneller in te dommelen.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Hoewel de huidige weersomstandigheden niet meteen aanzetten om veel te bewegen, blijft voor een goede slaap toch enorm belangrijk om overdag voldoende actief te zijn. “Lichaamsbeweging genereert ’s nachts meer diepe slaap. Die biedt ook de voordelen de dag erna: je voelt je energieker,” aldus Verbraecken.

Zoek afleiding

Een andere gouden regel bij inslaapproblemen blijft dat je eigenlijk beter niet in bed blijft liggen. Sta op en doe iets ontspannends (lezen, mediteren, yoga…), maar vermijd alcohol of eten. “Het komt erop neer afleiding te zoeken en niet alleen te blijven met je gedachten. Geef jezelf kans om tot rust te komen.”

Al verschillende maatregelen uitgeprobeerd en ondertussen ten einde raad? Dan is een bezoek aan je huisarts zeker aangeraden. Overweeg eventueel ook lichttherapie om je slaap-waakritme terug juist af te stellen.

Bron: Het Nieuwsblad

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…