Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Stoor jij je heel erg aan eetgeluiden? Misschien heb je dan wel last van…

Olivier
2 min read

Vind je het afgrijselijk als iemand die naast je zit net iets te luid zijn appel of boterham eet? Raak je hier zelfs geïrriteerd door als dit je partner is? En ga je door een hel als je collega tegenover je te hard een koekje eet? Dan ben je echt niet de enige. Er zijn duizenden mensen die gruwelen van eetgeluiden.

De afkeer van eetgeluiden heet misofonie. Dit is een neurologische aandoening, waarbij je gevoelig bent voor bepaalde geluiden. Dit zijn vooral eetgeluiden, zoals luid kauwen en gesmak. Bij iemand met misofonie wekken deze geluiden een enorme walging, irritatie of zelfs woede op.

Controledwang

Natuurlijk wil je graag voorkomen dat je een woede-uitbarsting krijgt als je iemand vies hoort smakken of kauwen. Als je er iets van zegt, kan dit al snel tot een discussie leiden, waarbij de ander je onverdraagzaam noemt. Misofonie heeft vooral met controle te maken. Als je iemand luid hoort eten, vind je dat dit moreel niet hoort. De meeste mensen die deze aandoening ontwikkelen, hebben een wat rigide of dwangmatige persoonlijkheid.

De oorzaak

Er is nog weinig bekend over misofonie. Volgens wetenschappers is de oorzaak van deze aandoening een overgevoelige verbinding tussen het gehoorsysteem en een deel in je hersenen dat emoties verwerkt.

Je bent creatief en erg intelligent

Ook al word je onverdraagzaam genoemd, dat wil nog niet zeggen dat je een lastig persoon bent. Uit een Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat mensen met misofonie juist weer erg creatief zijn en opvallend intelligent. Aangezien je je op verschillende dingen tegelijk kunt focussen, kun je makkelijker creatief denken. Je kunt dus snel creatieve oplossingen bedenken.  

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…