Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: stoppen met roken leidt tot betere geestelijke gezondheid

Thomas Buelens
3 min read

Mensen die stoppen met roken kunnen hun geestelijke gezondheid verbeteren en hebben minder symptomen van angst en depressie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de universiteiten van Oxford, Bath, Birmingham en New York. 

Uit de studie blijkt dat mensen die sigaretten links laten liggen op de lange termijn geen verslechtering van hun gemoedsgesteldheid ervaren, of ze nu een psychische aandoening hebben of niet. Ook de sociale relaties leiden niet onder het stoppen met roken, besluiten de onderzoekers. 

Roken is wereldwijd de belangrijkste vermijdbare oorzaak van vermijdbare ziektes en sterfte. Tenzij ze stoppen, zal een op de twee rokers sterven aan een ziekte die verband houdt met de schadelijke gewoonte. Sommige mensen geloven echter dat roken stress en andere geestelijke gezondheidsproblemen vermindert, en dat stoppen deze kan verergeren. 

‘Verbetering mentaal welzijn’

De studie, die gegevens omvat uit 102 verschillende onderzoeken waarbij in totaal bijna 170.000 deelnemers betrokken waren, toont dat mensen die minstens zes weken waren gestopt met roken minder depressie, angst en stress hadden dan mensen die wel bleven roken. Deelnemers die hun pakje sigaretten in de vuilbak wierpen, hadden ook ‘positievere gevoelens en een beter psychologisch welzijn’. 

‘Rokers denken vaak dat sigaretten de steun zijn die ze nodig hebben als ze zich slecht voelen, maar er zijn goede redenen om te denken dat roken hen juist slechter doet voelen’, zegt hoofdauteur Gemma Taylor van de Universiteit van Bath. ‘De dagelijkse cyclus van wakker worden met hunkerende verlangens, het bevredigen van die verlangens door te roken en dan binnen enkele uren weer zin krijgen in een nieuwe sigaret, heeft een begrijpelijke invloed op hoe mensen zich voelen.’

‘Maar als je de ontwenning die veel rokers voelen als ze stoppen voorbijgaat, krijg je aan de andere kant een betere geestelijke gezondheid’, voegt ze eraan toe. ‘Uit onze gegevens blijkt dat het verband tussen stoppen met roken en het gemoed bij verschillende mensen vergelijkbaar is, en het allerbelangrijkste is dat er geen bewijs is dat mensen met psychische aandoeningen een verslechtering van hun gezondheid ervaren als ze stoppen met roken.’

Volgens Amanda Farley van de universiteit van Birmingham, een van de auteurs van de studie, kunnen deze bevindingen ook helpen om ‘een aantal mythes te ontkrachten dat roken de geestelijke gezondheid bevordert’.

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…