Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Stress na de vakantieperiode? Zo pak je het aan

4 min read

Volledig uitgerust, compleet zen en vol goeie moed terug aan de slag  gaan, dat is hoe veel werknemers zich hun eerste werkdag na een welverdiende en deugddoende vakantie voorstellen. De realiteit is bij heel wat mensen echter anders. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stressgerelateerde klachten zoals hartkloppingen, overspannenheid of angst- en paniekaanvallen net vaker optreden na een vakantieperiode. Maar hoe komt dit precies? En wat kan je hiertegen doen? Wij geven je de nodige tips.

Oorzaak

Geveld worden door stress net na een vakantieperiode is eigenlijk niet zo vreemd. Mensen die constant onder grote druk staan, krijgen tijdens hun vakantie wel even de tijd om uit te rusten, maar die paar dagen ertussenuit zijn niet genoeg. Langdurige stress zorgt ervoor dat ons lichaam zich in opperste staat van paraatheid bevindt, waardoor onze spieren zich opspannen, en onze bloeddruk en hartslag stijgen. Ons lichaam produceert ook meer adrenaline en cortisol. Mogelijke gevolgen hiervan zijn geheugen- en concentratieproblemen, neerslachtigheid, slaapklachten, chronische vermoeidheid en een lagere weerstand. Een paar dagen vakantie zijn niet voldoende om die klachten te neutraliseren: ons lichaam blijft in vechtmodus.

Je kunt je dus eigenlijk beginnen afvragen of vakantie eigenlijk wel nog zin heeft? Het antwoord is gelukkig volmondig ja! Wanneer je met een aantal factoren rekening houdt, kan je de stress de baas blijven.

Wat kan je eraan doen?

Eet gezond

Langdurige stress heeft een negatieve weerslag op ons immuunssyteem. Als we daarbij nog eens ongezond gaan eten, loopt het helemaal fout. Ga daarom op zoek naar voedingsmiddelen rijk aan stoffen die je lichaam extra energie geven en je immuunsysteem boosten. Denk bijvoorbeeld maar aan magnesium. Dit mineraal ondersteunt ons energieniveau en zorgt er zo voor dat onze spieren en zenuwstelsel goed kunnen functioneren. Voedingsmiddelen zoals vette vis, noten, peulvruchten en bananen zijn rijk aan magnesium. Daarnaast zijn er ook voedingssupplementen met magnesium te verkrijgen.

Geef jezelf geen valse hoop

Veel mensen die maandenlang roofbouw plegen op hun lichaam, houden zichzelf voor dat ze de gevolgen daarvan kunnen neutraliseren door af en toe eens een snipperdag te nemen, een weekendje weg te gaan of een weekje aan het strand te gaan liggen. Hierdoor geef je jezelf echter valse hoop: je kunt langdurig opgebouwde uitputting niet zomaar ongedaan maken door een paar weken op vakantie te gaan. Als je voelt dat je lichaam het niet meer aan kan, moet je op tijd aan de alarmbel trekken. Een weekje vakantie lost niets op, sterker nog: je zal erna alleen maar vermoeider en gestresseerder zijn. Geef je lichaam op tijd wat het nodig heeft. Pas dan zal je echt van je vakantie kunnen genieten, en zal je zen weer aan het werk kunnen gaan.

Plan vooruit

Wanneer je na je vakantie geconfronteerd wordt met stress, komt dat vaak omdat je plots weer van hot naar her moet springen en je niet weet wat eerst gedaan. Daarom is het belangrijk op voorhand alles goed te plannen. Zo weet je precies wat je moet doen wanneer je terug bent. Bovendien krijg je zo ook een mooi overzicht van alles wat moet gebeuren, en kan je beter je tijd inplannen. Kortom, vooruit plannen zal je een gevoel van controle geven. Zo kan je met een gerust hart op vakantie vertrekken en hoef je niet te piekeren over wat er nog allemaal moet gebeuren wanneer je terugkomt.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…