Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Studente Tara over de invloed van het coronavirus: ‘Zodra ik aan mijn bureau zit, voel ik de stress opkomen’

4 min read

Heel veel mensen zitten thuis door deze crisis, ook studenten. Welke impact heeft de huidige situatie op hen? Wij spraken met Tara, een eerstejaarsstudente Taal-en Letterkunde. Ze houdt van fotografie en doet veel vrijwilligerswerk. De coronacrisis heeft een zware impact op haar studiemotivatie.

Terug thuis zijn zorgde voor spanningen

Tara neemt veel meer tijd voor zichzelf tijdens deze coronaperiode. Ze sport meer, leest meer en bakt meer. Zolang ze niet voor school bezig is, voelt ze zich goed. Als ze aan haar bureau zit, voelt ze de stress opborrelen. Ze wil echt slagen, maar ze vreest dat het haar niet zal lukken. ‘Er wordt vaak gezegd dat studenten geen recht tot klagen hebben. Al onze leerstof staat online en veel lessen blijven doorgaan. Er wordt dus verwacht dat we gewoon blijven doordoen. Maar ik heb het persoonlijk heel erg moeilijk met alle onzekerheden die deze crisis met zich meebrengt. Hoe zit het met onze toekomst? Wanneer eindigt deze coronacrisis? Zullen er nog veel mensen zieken worden?’

Normaal zit Tara op kot, maar de voorbije twee maanden woonde ze terug thuis. ‘Ik heb zeven kotgenoten en die waren ook allemaal thuis. Het ging dus erg eenzaam zijn geweest op kot. Thuis heb ik natuurlijk het gezelschap van mijn ouders en katten, maar ik heb veel momenten waarop ik mijn vrienden echt mis. Mijn kotgenoten zijn echte vrienden voor me. Het was ook erg vreemd om plots niet meer in een propvolle keuken te eten. Ik ben het gewend om alleen te wonen, dus dat zorgde wel voor wat spanning thuis. Gelukkig verdween die spanning na een tijdje.’ Tara woont sinds kort terug op kot. Ze moet zich houden aan strikte regels op het vlak van social distancing, maar ze keek heel erg uit om iedereen terug te zien. Niet meer op kot zitten en haar vrienden niet ‘echt’ kunnen zien, heeft een zware impact gehad.

Kan ik nog slagen voor mijn examens?

Ondanks het feit dat Tara erg blij is om terug op kot te zitten, voelt ze zich erg onzeker en denkt ze aan opgeven. ‘Ik ben normaal gezien geen opgever, maar door deze situatie heb ik nog weinig hoop. Ik ben vol goede moed aan mijn tweede semester begonnen. Ik was enthousiast en had heel veel energie. Maar toen was corona daar plots. In het begin probeerde ik mezelf nog te motiveren om te studeren, maar nu lukt het me niet meer. Ik kan me niet concentreren terwijl ik weet dat iedereen ter wereld een nooit eerder geziene medische crisis meemaakt.’ Tara heeft een dubbel gevoel bij haar examenperiode. Aan de ene kant denkt ze dat het haar eigen schuld is dat ze waarschijnlijk herexamens zal hebben. Aan de andere kant is ze van mening dat alles op je eigen tempo doen geen schande is, zeker niet in deze periode.

‘Iedereen moet door deze periode. Natuurlijk is het logisch dat de media focust op de mensen in de zorgsector. Ik heb dan ook zeer veel respect voor hen. Maar dat wil niet zeggen dat studenten het nu niet moeilijk kunnen hebben. Er zijn inderdaad studenten die geen last hebben van de huidige situatie, maar iedereen is verschillend. We moeten dat accepteren, want we moeten hier samen door.’

Heb jij soms ook het gevoel dat jouw schijfruimte vol is? Doe de test en krijg tips om je mentale veerkracht een boost te geven.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…