Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips tegen ouderdomskwaaltjes

Camille
3 min read

Het lastigste aan ouder worden zijn misschien wel de lichamelijke klachten die hiermee gepaard kunnen gaan. Het is moeilijk om onder ogen te moeten zien dat het lichaam soms niet meer zo goed meewerkt als vroeger. Misschien heb je last van kleine, minder ernstige kwaaltjes, of heb je afstand moeten doen van bepaalde hobby’s. Het is in elk geval belangrijk om je leven niet in het teken te laten staan van deze moeilijkheden. Om dit gemakkelijker te maken volgt nu een aantal tips tegen veelvoorkomende ouderdomskwaaltjes.

Tandvleesontsteking

Eén van de meest voorkomende kwalen bij ouderen is tandvleesontsteking. In de loop van de tijd wordt tandvlees steeds minder gezond en wordt het steeds verder aangetast. Dit komt doordat het herstellend vermogen ervan enigszins kan afnemen door de jaren heen. Tips om tandvleesontsteking te voorkomen zijn:

  • Poets je tanden met antibacteriële tandpasta of tandvlees versterkende tandpasta (= met mineraalzouten)
  • Gebruik antibacterieel mondspoelmiddel
  • Ga minstens 2x per jaar naar de tandarts op controle
  • Flos dagelijks je tanden
  • Gebruik een tongreiniger of tongschraper om je tong te onderhouden

Botontkalking

Iets dat ook vaak voorkomt, is botontkalking of osteoporose. Rond je 50ste levensjaar hebben je botten meer calcium nodig dan voorheen om sterk en gezond te blijven. Daarom is het belangrijk dat je veel producten blijft eten die calcium bevatten, zoals melk, yoghurt, calciumverrijkte sojaproducten, peulvruchten en broccoli.

Om calcium voldoende op te nemen vanuit de darmen, is vit D3 nodig. Deze vitamine halen we vnl. onder invloed zonlicht. Voedingssupplementen zijn hier vaak aan te raden!

Afname van spiersterkte

Met ouderdom komt ook vaak het zwakker worden van de spieren. Dit kan je soms belemmeren bij het doen van zwaardere klusjes. Een manier om dit volledig te voorkomen is er niet. Wel helpt het vaak om door de jaren heen zo actief mogelijk te blijven, zodat de afbraak van spiermassa zo veel mogelijk wordt vertraagd.

Het slapper worden van de huid

Iets waar eigenlijk iedereen op het gegeven moment wel mee te kampen krijgt, is het gaan hangen van de huid. Wanneer je ouder wordt, word je huid steeds dunner. Daardoor hecht het zich steeds minder stevig om je gezicht en je lichaam, en kan het soms een beetje gaan hangen. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je je goed insmeert als je in de zon gaat zitten. De zon heeft naast veel goede eigenschappen, ook het grote nadeel dat hij huidveroudering en -verslapping veroorzaakt.

Afname van het gehoor

Van deze vervelende kwaal heeft een zeer groot deel van de mensen boven de vijftig jaar last. Dit begint met de geluiden met de hoogste toonhoogtes, die in feite eigenlijk alleen jonge kinderen kunnen horen. De geluiden die je niet meer kunt horen worden zo in de loop van de tijd steeds lager. De oorzaak? In de binnenoor zitten haarcelletjes die trillingen opvangen. Wanneer je hier enkele van verliest, neemt je gehoor ook af.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…