Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips voor een stressvrije Kerst

Camille
3 min read

De verwachtingen omtrent de feestdagen verschillen per persoon. Wie zich teveel laat meeslepen in de hectiek van de voorbereidingen bereikt in een mum van tijd een stress piek. Met deze tips lukt het zelfs de grootste chaoot om stressvrij de Kerst door te komen.

1. Laat perfectie los

Ieder jaar loopt het weer net iets anders dan gepland. Soms verrassend leuk, maar ook weleens desastreus! De kunst is om flexibel om te gaan met onverwachte wendingen. Laat perfectie los en accepteer de situatie zoals het zich voordoet. Vaak zijn het de meest onverwachte gebeurtenissen die zorgen voor mooie herinneringen waar men jarenlang over blijft praten.

2. Vraag om hulp

Probeer het jezelf niet te druk te maken door alles zelf te willen doen. Door hulp te vragen kun je de lasten verlichten en bijdragen aan de saamhorigheid. Door bijvoorbeeld gezellig samen met je partner kerstkaarten te schrijven kan de klus sneller geklaard worden. Vraag een vriend(in) om te helpen met de kerstversiering of het dekken van de tafel. Wanneer we de drang loslaten om alles zelf te doen (controlefreak?) scheppen we de ruimte voor verrassingen. Laat je eens verrassen door de talenten van anderen.

3. Stel grenzen

Maak voor jezelf, je partner of gezin van tevoren duidelijk wat iedereen wel of niet wilt doen tijdens de feestdagen. Door hier rekening mee te houden blijft de sfeer licht en ongedwongen. Kerst hoort een leuke tijd te zijn en niet te voelen als verplichte kost. Wanneer alles in harmonie is, is de kans op stress minimaal.

4. Forceer geen tradities

Tradities zijn leuk, zolang er animo voor is. Soms kan het beter uitpakken om een traditie een jaar over te slaan of compleet af te schaffen. Misschien is het wel tijd om nieuwe tradities in het leven te roepen? Sta hier eens samen bij stil. Het hangt allemaal af van wat er onder de mensen speelt. Forceer geen tradities omdat het altijd zo is geweest of omdat het zogenaamd ‘zo hoort’. Tijden én mensen veranderen.

5. Werk vooruit

Wie slim is, werkt vooruit. Cadeaupapier inslaan, recepten klaarleggen, eten invriezen. Het halve werk is al gedaan als er slim wordt voorbereid. Door zo min mogelijk tot het laatste moment te bewaren, bespaar je jezelf een hoop onnodige stress.

6. Vergeet niet te ontspannen

Momenten van ontspanning bevorderen de energieopname. Neem tussendoor adempauzes. Wat is er fijner dan volledig uitgerust de kerst te beleven?

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…