Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

To botox or not to botox? Wij stelden al onze vragen aan een esthetische arts én testten een behandeling uit

Birte Govarts
9 min read

2023 is het jaar waarin ik 40 word. Best confronterend, zeker aangezien ik me nog steeds achttien jaar oud voel. De fijne lijntjes in mijn gezicht vertellen helaas een ander verhaal. Wanneer ik van de esthetische kliniek Lazeo het aanbod krijg om te schrijven over een van hun behandelingen, besluit ik iets te doen waarvan ik nooit had gedacht dat ik het ooit zelfs maar zou overwegen. To botox or not to botox? That’s the question!

Had je mij tien jaar geleden gezegd dat ik ooit botox zou overwegen, had ik je ongetwijfeld in je gezicht uitgelachen. Ik denk dat de meeste mensen mij zouden omschrijven als naturel. Ik draag weinig make-up, met uitzondering van een likje knalrode lippenstift op regelmatige basis. Ik droog mijn haren nooit met de haardroger. Meer zelfs: buiten shampoo en conditioner gebruik ik geen haarverzorgingsproducten. Ik stap uit de douche, haal een kam door mijn haren en that’s it. Begrijp me niet verkeerd: ik kom heel graag verzorgd voor de dag, maar heb niet de tijd, noch de energie om urenlang voor de spiegel te staan. Bovendien houd ik er even veel van om een dag zonder make-up en in mijn fleece en legging – sorry, not sorry – door te brengen.

Tot voor kort maakte ik me eigenlijk ook weinig zorgen over ouder worden. Ik plukte de dag en vierde mijn verjaardag elk jaar opnieuw gretig. Dit jaar verandert echter alles. *insert dramatisch muziekje here* In augustus word ik immers 40 en dat komt toch iets harder aan dan verwacht. Ik vermoed dat het komt door het gevoel ‘halfweg’ te zijn en niet meer bij de jongere generaties te horen. De signalen vallen ook niet langer te negeren. Als ik ’s nachts in een vreemde positie slaap, heb ik een hele dag pijntjes. Slaap ik een nacht wat minder of drink ik een glas te veel? Dan moet ik dat meerdere dagen bekopen. En dan is er nog de spiegel. Die in mijn wagen is het meest meedogenloos. Door het felle licht dat langs alle kanten binnenstroomt, zie ik elk grijs haartje op mijn kruin – het zijn er zés – en elk (lach) rimpeltje in mijn gezicht. Lig ik daar ’s nachts van wakker? Nee, dat niet, maar leuk vind ik het ook niet bepaald. Wanneer ik dus een mailtje krijg van Lazeo met daarin de vraag of ik een van hun behandelingen – waaronder een injectie met botox – wil testen, stel ik mezelf serieus de vraag: ‘Zou ik …?’

Je kunt Bernadette Ibrahim volgen op Instagram op het account dr_bernabeauty

Slechte reputatie

‘Botox heeft een slechte reputatie omdat veel beroemdheden er te veel van laten injecteren, waardoor ze een expressieloos gezicht krijgen dat ze amper nog kunnen bewegen’, legt Bernadette Ibrahim, esthetisch arts bij Lazeo, uit wanneer ik op een ijskoude dinsdagmiddag in hun vestiging in Ukkel arriveer. Ik heb in overleg met de kliniek besloten mijn gezicht aan de wetenschap te doneren en na te gaan hoe dat nu echt zit met botox. ‘Dat vind ik zélf ook niet mooi. Integendeel. Ik vind het belangrijk om fijne en minder fijne lijntjes aan te pakken, maar er tegelijkertijd voor te zorgen dat je gezicht nog heel expressief is.’

Maar laat ons beginnen bij het begin. Wat is botox precies? ‘Botox is de merknaam van de stof botulinumtoxine’, vervolgt dr. Ibrahim. ‘Wanneer je je concentreert, je ogen samenknijpt of het voorhoofd fronst, span je de spieren in je gezicht aan. Door deze frequente spiercontracties, in combinatie met andere elementen zoals omgevingsfactoren en levensstijl, ontstaan er rimpels, die in de loop der jaren steeds zichtbaarder worden. Botulinumtoxine is een natuurlijk eiwit dat de spieren in je gezicht voor een aantal maanden ontspant, waardoor je fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden. Rimpels op je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen en kraaienpootjes behandelen we met botox, rimpels lager in je gezicht met hyaluronzuur.’

‘Botox wordt echter niet alleen gebruikt in de strijd tegen rimpels. Injecties kunnen helpen tegen migraine én ook transpiratie tegengaan. Transpiratie ontstaat door het samentrekken van zweetklieren. Door die te injecteren met botox, trekken ze niet meer samen, waardoor je ook minder of niet meer zweet.’

Need to know

Als je botox wilt proberen, zijn er volgens dr. Ibrahim nog enkele praktische overwegingen om rekening mee te houden. ‘Je kunt niet veel doen om je voor te bereiden op de behandeling. Wel raden we af om in de dagen voor de injecties pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen te nemen, om zo blauwe plekken te voorkomen. De behandeling zelf duurt ongeveer vijftien minuten. Tijdens dat kwartier gebruik ik een heel dunne naald – ze heet niet voor niets The Invisible Needle – om de botox-oplossing op verschillende plaatsen te injecteren. De injecties zijn vrijwel pijnloos en verdoven is niet nodig. Het resultaat wordt vier dagen tot een week na de behandeling zichtbaar. In tussentijd mag je niet naar de sauna. De hitte zou het effect van de botox kunnen beïnvloeden. Ook intensief sporten raden we af, net zoals gezichtsmassages.’ Is het bijvoorbeeld ook nodig om bijzondere huidverzorgingsproducten te gebruiken? ‘Nee, je mag de producten gebruiken die je anders gebruikt, zolang je ze niet te hard inmasseert.’ Genoteerd!

Het resultaat van de behandeling blijft volgens dr. Ibrahim vier tot zes maanden zichtbaar. ‘Dat hangt af van patiënt tot patiënt’, legt ze uit. ‘Hoe vroeger je ermee begint, hoe meer tijd je tussen de behandelingen kunt laten. Zo heb ik een patiënte die voor het eerst bij me langskwam op haar 28ste. Ze had amper rimpels, maar deed het preventief. Ondertussen is ze 41 en behandel ik haar nog steeds. Ze komt ongeveer elk anderhalf jaar naar me toe. Omdat ze vroeg begonnen is met botox, duurt het nu langer vooraleer ze een nieuwe behandeling nodig heeft.’

De behandeling

En dan is het zo ver en mag ik plaatsnemen in dr. Ibrahims behandelstoel. Dat doe ik met klamme handjes. Ik ben immers bang van naalden en hoe invisible die needle volgens de dokter ook mag zijn, ik ben er niet helemaal gerust in. Op vraag van dr. Ibrahim kijk ik eerst neutraal, dan boos en dan verbaasd. Vervolgens vraagt ze me om heel breed te lachen. Ondertussen zet de dokter met een stiftje puntjes op mijn gezicht op de plaatsen waar ze de botox gaat injecteren. Nadien maakt dr. Ibrahim de oplossing klaar. Botulinumtoxine is immers een poeder dat wordt gemengd met een fysiologische oplossing. Na een paar minuten begint de éigenlijke behandeling. Die duurt inderdaad amper een kwartier en mijn angst voor The Invisible Needle blijkt ongegrond. Natuurlijk voel ik kleine prikjes, maar zelfs voor deze angsthaas is de behandeling héél makkelijk te verteren. Een uur nadat ik er naar binnen liep – inclusief het interview – verlaat ik de kliniek opnieuw.

Negen dagen later

Wanneer ik dit artikel schrijf, is mijn behandeling al negen dagen achter de rug. En goed nieuws: ik heb er nadien zo goed als geen last van gehad. Aan één ooghoek had ik een blauwe plek van de injectie en een paar dagen voelde ik dat mijn gezichtsspieren wat minder beweeglijk zijn. Een vreemde sensatie, maar ondertussen ben ik er al aan gewend.

Verder kan ik jullie geruststellen: mijn gezicht ziet er niét uit alsof het van plastic gemaakt is. Het effect van de botox is inderdaad heel erg natuurlijk. De fijne lijntjes naast mijn ogen en op mijn voorhoofd zijn er nog, maar dan veel minder diep. Zoals dr. Ibrahim op voorhand aangaf, heb ik nog steeds een enorm expressief gezicht, alleen ziet het er veel frisser uit. Ik had op voorhand slechts aan een handvol vriendinnen laten weten dat ik botox zou uittesten, omdat ik ook naar de reacties wou peilen van mensen die niét op de hoogte waren. ‘Je ziet er heel gelukkig uit’, zei mijn vader bijvoorbeeld toen hij me enkele dagen geleden zag. ‘Je straalt zelfs.’ Best ironisch, aangezien ik een stresserende week achter de rug had met weinig slaap en hier en daar wat traantjes (too much information?). Enkele vriendinnen die wel wisten wat ik van plan was, complimenteren me met het resultaat. Eentje overweegt zelfs om zélf een afspraak te maken bij Lazeo.

Binnen enkele dagen ga ik zélf ook opnieuw langs bij de kliniek. Na twee weken moet iedere patiënt immers nog eens bij dr. Ibrahim op consultatie, om samen te kijken wat het effect van de botox is en of er nog wat bijgestuurd moet worden. Ook worden dan de na-foto’s van de behandeling genomen. Wordt vervolgd*!

Injectie met botulinumtoxine (vanaf €360 per geïnjecteerde ampule) Lazeo, lazeo.com

(*) ’t Is te zeggen: de voor- en nafoto worden in de loop van volgende week nog bij in dit artikel gezet.

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…