Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is Vliegen Veilig als je Zwanger Bent?

Olivier
5 min read

Ben je zwanger en wil je nog even lekker op vakantie, voordat de baby komt? Dan is het vaak geen probleem om te vliegen. Vooral niet als je dit in de eerste zes maanden van je zwangerschap doet.

Als je een vliegreis boekt, moet je melden dat je zwanger bent. De eerste 28 weken van je zwangerschap kun je probleemloos vliegen. Daarna dien je een zwangerschapsverklaring te laten zien, waarop de uitgerekende datum staat vermeldt. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan vijf dagen en moet ondertekent zijn door de (huis)arts of de verloskundige. Laat de verklaring in meerdere talen opstellen, zoals Nederlands, Engels en Frans.

Zorg voor een zwangerschapsverklaring

Zorg ervoor dat je altijd een zwangerschapsverklaring bij je hebt. De vliegtuigmaatschappij kan je namelijk weigeren als ze denken dat je hoogzwanger bent. Een aantal maatschappen wil zelfs dat je een speciale verklaring ondertekent, waarin staat vermeldt dat zij niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor eventuele complicaties die zich tijdens de vliegreis kunnen voordoen.

Ga niet meer vliegen na de 36ste week van je zwangerschap. Er bestaat dan namelijk een kleine kans op een bevalling in het vliegtuig. Iets dat je natuurlijk niet wilt. Om deze reden laten de meeste vliegtuigmaatschappijen geen hoogzwangere vrouwen toe.

Algemene regels

Als algemene regel geldt bij de meeste luchtvaartmaatschappijen, dat je voor een probleemloze eenlingzwangerschap na 32 weken geen intercontinentale vluchten meer mag nemen. Na 36 weken mag je helemaal niet meer vliegen. Er zijn een aantal vliegtuigmaatschappijen, die nog strengere regels hanteren en waar je al niet meer mag vliegen na 32 of 34 weken. Als je een probleemloze meerlingzwangerschap hebt, mag je bij de meeste maatschappijen niet meer vliegen als je 34 weken zwanger bent.

Heb je complicaties tijdens je zwangerschap? Dan mag je vanaf 34 weken niet meer vliegen. Ook moet je dan een zwangerschapsverklaring laten zien, waarin staat dat je kunt vliegen. Sommige maatschappijen willen dat je deze verklaring een aantal dagen voor de vliegreis laat zien.

Vlieg in het tweede trimester

Tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap, is de kans op een miskraam het grootste. Verder heb je in deze periode ook het meeste last van zwangerschapskwalen als misselijkheid, moeheid, hoofdpijn en veel plassen. Wacht dus met vliegen tot de kwalen wat minder zijn en je minder risico loopt dat het misgaat. De beste periode om te vliegen, is tussen de 16 en 28 weken zwangerschap. Je hebt de eerste controles dan al gehad, je bent niet meer misselijk en er is weinig kans op een miskraam.

Vliegen is veilig

Als je al langer dan drie maanden zwanger bent, is het niet gevaarlijk om te vliegen. Ook al heb je te maken met een drukverschil, toch heeft dit geen invloed op je zwangerschap. Zo kunnen je vliezen niet ineens gaan breken. Ze komen immers niet in contact met de buitenlucht.

Vliegen tijdens je zwangerschap is dus redelijk veilig. Wel bestaat er een verhoogd risico op een diepe veneuze trombose, oftewel bloedstolsels. Echter, de kans dat je dit krijgt is ontzettend klein. Ben je toch bang voor trombose? Draag dan speciale steunkousen tijdens de vlucht. Loop elk half uur ook een klein stukje om trombose nog meer te voorkomen.

Overleg altijd eerst even met je arts of het verstandig is om een vliegreis te maken. Ook kan je arts je dan informeren over de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, zoals je laten inenten.

Reserveer een zitplaats met voldoende beenruimte

Vraag of reserveer een zitplaats met genoeg beenruimte. Vraag ook naar een zitplaats aan het gangpad. Dit is comfortabeler en je hebt dan nog meer beenruimte. De meeste vliegtuigmaatschappijen weigeren zwangere vrouwen een stoel bij de nooduitgang.

Drink voldoende water

Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt. De lucht in een vliegtuig is erg droog. Als je te weinig drinkt, kan je ongeboren kindje last krijgen van uitdrogingsverschijnselen.

Vlieg niet te veel

Ook al is vliegen tijdens de zwangerschap veilig, toch is het een aanrader om niet te veel te vliegen tijdens je zwangerschap. Het maken van een vliegreis is namelijk behoorlijk intensief. Zo word je slaapritme verstoord, heb je minder rust en kun je last krijgen van een jetlag. Iets dat allemaal niet goed is voor een gezonde zwangerschap.

Gedurende de laatste drie maanden van de zwangerschap, loop je iets meer risico op een zwangerschapsvergiftiging, bloedingen of het vroegtijdig breken van de vliezen. Bovendien is je kindje dan flink gegroeid en is het erg oncomfortabel om een vliegreis te maken.

Wil je zwanger worden?

Als je zwanger wilt worden, is het verstandiger om niet te vliegen. Dit heeft namelijk invloed op de bevruchting. Tijdens een vliegreis word je lichaam blootgesteld aan kosmische straling. Deze straling kan het dna in een cel beschadigen. Vooral rond de periode van je ovulatie, is een eicel daar gevoelig voor.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…