Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom de pH-waarde van cosmetica zo belangrijk is

7 min read

Heb je al eens het gevoel gehad dat je zo goed voor je huid zorgt, pampert met een reiniger en een masker… Om vervolgens het gevoel te hebben alsof je al het vocht eruit hebt gezogen en achter te blijven met een vervelend, jeukend, trekkerig gevoel?

De meesten van ons gaan dan smeren met een serum of crème, maar eigenlijk is het probleem daarmee niet echt opgelost! Je hebt namelijk wel het symptoom bestreden, maar de oorzaak van die trekkerige huid niet… Helaas!

De oorzaak ligt hem namelijk in het feit dat het reinigingsproduct waarmee je je huid hebt gewassen de pH-balans van je huid heeft verstoord. Wat dat precies betekent, hoe je het voorkomt en hoe je de pH-waarde van cosmetica meet, vertel ik allemaal in dit artikel.

Wat is pH?

pH werd in 1909 ontdekt door een Deense wetenschapper. Hij ontdekte dat oplossingen in water zuur, neutraal of basisch kunnen zijn en koppelde hier cijfers aan. Een pH van 7 is neutraal, 1-6 is zuur en 8-14 is basisch.

Lekker boeiend zou je zeggen, maar de pH van een ingrediënt of product vormt heel nuttige informatie. Vrijwel alles heeft namelijk een pH-waarde en een wijziging ervan heeft wel degelijk gevolgen.

  • Als het zuur in je maag bijvoorbeeld een verandering van pH ondergaat, krijg je oprispingen en maagzuur.
  • Ook ons bloed heeft een pH-waarde en als deze onder de 6.8 of boven de 7.8 komt, sterven de cellen en daarmee het lichaam.

De pH-waarde van je huid

De pH-waarde van je huid is niet neutraal, zoals je misschien zou denken, maar een beetje zuur. Onder optimale omstandigheden heeft de hoornlaag (de buitenste laag) een zuurmantel met een pH-waarde van 5,5 en sommige wetenschappers beweren zelfs dat de huid een pH heeft van lager dan 5.

Dat is een slimmigheid van moeder natuur om het grootste orgaan van het menselijke lichaam, de huid, te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Die zuurmantel wordt gevormd door zweet en talg en is een soort barrière tegen infecties (zoals acne), irritaties (rode huid), allergieën en uitdroging (trekkerige huid).

Maar belangrijk om te weten: raakt die barrière beschadigd, om wat voor reden dan ook, dan kan de huid makkelijker worden beschadigd. We moeten er dan ook zeker iets aan doen om die barrière terug in balans te krijgen!

pH meten is weten

Je zou dus denken dat fabrikanten van verzorgingsproducten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun producten zo dicht mogelijk bij de natuurlijke pH-waarde van je huid komen.

Maar niets is minder waar: onderzoek toont aan dat veel reinigingsproducten een veel te hoge pH hebben. Bovendien geven fabrikanten de pH-waarde van cosmetica vaak niet prijs.

pH-indicator

Geen probleem, meet je het toch gewoon even zelf met een pH-indicator. Deze bestaan in elektronische vorm en zijn dan zeer nauwkeurig. Ze zijn er ook in papieren vorm en zijn dan misschien iets minder precies, maar wel heel betaalbaar.

Een pH-indicator bestaat uit een bewerkt stuk papier, meestal een strip, die je doopt in een wateroplossing waarna het papier van kleur verandert. Ik noem specifiek de wateroplossing, omdat olie geen pH heeft. Een pH-indicator komt veelal met een kleurenlegenda. Die legenda gebruik je om te bepalen hoe zuur of basisch je product is.

Dit is vooral belangrijk als je last hebt van acne, een droge huid of infecties. Zo help je je huid zichzelf te herstellen. Meten is immers weten.

Bijkomende tips voor een optimale pH

Meten is dus belangrijk, maar je kunt natuurlijk nog meer doen. Hieronder nog wat tips om ervoor te zorgen de pH van je huid in optimaal conditie blijft.

pH-huidneutraal

Als je nieuwe producten koopt, (en je hebt een gevoelige huid) probeer er dan eens op te letten dat er op de verpakking staat dat het pH-huidneutraal is. Dat betekent dat het een pH heeft van ruwweg 5,5 en het de zuurmantel niet zal aantasten.

Basisch product, zure toner

Gebruik je toch graag een basisch product, probeer dan eens een zure toner om je huid een handje te helpen.

Focus niet enkel op pH

Staar je niet blind op enkel pH. Parabenen, sulfaten, synthetische parfums en conserveermiddelen kunnen je huid ook beschadigen. Probeer deze dan ook zoveel mogelijk te mijden.

Wil je graag een product dat voor jouw huid geschikt is? Laat je begeleiden door je therapeut, bijvoorbeeld Beautyfulskin.

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar  boek Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Karoline voorziet de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline de huidtherapie die ze aanbiedt en permanente ontharing? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…