Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom een goede nachtrust belangrijk is voor diabetespatiënten

Lisa Piotti
2 min read

Een goede slaapkwaliteit kan wonderen doen voor je gezondheid. Voor diabetespatiënten zou een goede nachtrust het zelfs zorgen voor een lager suikergehalte na het ontbijt. Dat blijkt uit een studie van Neli Tsereteli uit 2022.

In een studie onderzocht wetenschapper Neli Tsereteli de correlatie tussen de duur, de kwaliteit en de timing van je slaap en het suikergehalte in het bloed na een ontbijt met een kleine of grote hoeveelheid koolhydraten. Daaruit blijkt dat een slechte slaapkwaliteit een negatieve invloed heeft op het suikergehalte in je bloed.

Vind je slaapritme

Na een ontbijt met nochtans veel koolhydraten en vetten steeg het suikergehalte minder wanneer de lengte en kwaliteit van de slaap optimaal waren. Bij afwijkingen van het gebruikelijke slaapschema bleek het suikergehalte na het ontbijt hoger te liggen. Ook het uur waarop je gaat slapen kan een invloed hebben.

Voor diabetespatiënten is het dus extra belangrijk om te zorgen voor een gezonde nachtrust. Volgens de studie zou het suikergehalte in je bloed nat het ontbijt minder stijgen als je op tijd gaat slapen en als je goed en voldoende lang slaapt. Sterker zelfs: uit een Brits onderzoek uit 2021 blijkt dat het overlijdensrisico het hoogst is bij diabetespatiënten met slaapproblemen. Een verbeterde slaapkwaliteit is dus, naast lichaamsbeweging en gezonde voeding, een belangrijke speler bij de preventie van diabetes.

Persoonlijke aanpak

Het is dus erg belangrijk om mensen, en vooral diabetespatiënten, attent te maken op het belang van een goede slaap. Dingen zoals gespecialiseerde consultaties, lichaamsbeweging en apps en tools om de slaap te volgen, kunnen de kwaliteit ervan beter helpen evalueren. Al is het duidelijk dat een ‘one size fits all’-interventie niet werkt. Naast algemene aanbevelingen is een aanpak op maat dus ook belangrijk.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…