Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom Finland al vijf jaar op rij het gelukkigste land ter wereld is

Lisa Piotti
3 min read

Vandaag vieren we de Internationale Dag van het Geluk. Finland werd op vrijdag 18 maart voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld in het World Happiness Report van de Verenigde Naties. Zelfs de coronapandemie lijkt de Finse bevolking niet klein te krijgen. Maar wat is nu juist het geheim voor hun onophoudelijke geluk?

Het World Happiness Report wordt samengesteld door Gallup op basis van factoren die bepalen hoe gelukkig burgers zijn. Enkele van die factoren zijn het bruto binnenlands product, het aantal gezonde levensjaren, de mate van vrijheid en de waargenomen corruptie in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Het World Happiness Report zag er in 2021 al anders uit dan de voorgaande jaren. Er werd namelijk rekening gehouden met de effecten van COVID-19 op de structuur en kwaliteit van het dagelijks leven. Puur toeval dat Finland de coronapandemie zo goed aanpakt? Waarschijnlijk niet, want ook in dit tweede coronajaar blijken de Finnen het beste om te gaan met de situatie.

Vrouwelijke touch

Onderzoekers beweren dat Finland zo hoog scoort door het wederzijds vertrouwen, maar ook een vrouwelijke regeringsleider zou een bepalende factor zijn. De Finse premier Sanna Marin draagt dus rechtstreeks bij aan het welbevinden van de bevolking. Volgens de onderzoekers hebben vrouwelijke regeringsleiders de neiging om beleid te maken met het algemeen welzijn als doelstelling, wat ook bijdroeg in het bestrijden van de coronapandemie.

À l’aise

Heli Jimenez, senior directeur internationale marketing bij Business Finland, benadrukt in een persbericht het belang van duurzaam geluk. ‘Fins geluk is niet huid diep en onmiddellijk zichtbaar, het is diep geworteld in ons wezen. Duurzaam geluk is onze superkracht, en het betekent dat we de neiging hebben om het leven te nemen zoals het komt – een eigenschap die ons door deze uitdagende tijden heen helpt. We waarderen de kleine dingen in ons dagelijks leven, zoals rustig op een bankje zitten en naar het lege meer staren na een ontspannende saunasessie, of ’s ochtends een duik nemen in de zee voordat we aan de werkdag beginnen.’

Back to nature

Voor wie dit geluk zelf wil ervaren, geeft Visit Finland enkele nuttige tips: maak opnieuw contact met de natuur (75% van Finland bestaat uit bossen), verken een van de 188.000 meren in het land per kajak of kano, trek met een paard langs de kust en laat je vooral niet intimideren door de koude om je uit te kleden en een Finse sauna in te gaan.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…