Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom is druk, druk, druk tegenwoordig de standaard? + tips

Lore
5 min read

We hebben het allemaal zo verschrikkelijk druk. Zowel op het werk als in onze vrije tijd. Weekenden worden maanden op voorhand volgepland want een zaterdagavond thuis zitten is not done. Maar worden we nu echt gelukkig van zo’n druk leven? Of houden we de schijn hoog?

Work hard, play hard

Druk is het nieuwe normaal. Bedrijfspsycholoog Tony Crabbe zegt dat we allemaal de gemakkelijkste weg kiezen. Als iemand ons vraagt hoe het gaat, is de kans groot dat we antwoorden met drukdrukdruk. We beschouwen het als iets positief. We denken dat wie het druk heeft sowieso ook gelukkig is.

5 tips om te vertragen

Maar een vol hoofd en een volle agenda maken ons niet per se gelukkig. Integendeel zelfs: we hebben constant het gevoel dat we tijd te kort komen en vinden met een ellenlange to-dolijst nooit rust. De kans is groot dat ook jouw schijfruimte een beetje ‘vol’ zit; met deze test ontdek je snel hoe het met jouw mentale veerkracht gesteld is.

In elk geval laat een overvolle agenda geen ruimte voor gevoel en spontaniteit. Hoog tijd dus om wat gas terug te nemen en te vertragen in onze wereld vol prikkels. Want wie wil presteren, moet ook rusten. We zetten vijf tips op een rijtje om zaken opnieuw met volle aandacht uit te voeren.

Stel een kortere to-dolijst op

Stel je prioriteiten scherp. In plaats van tien dingen snel en onbewust te doen, probeer je vijf dingen intens en geconcentreerd af te ronden. Een haalbare to-dolijst, die je op het einde van de dag volledig kunt afvinken, helpt je daarbij. Denk ook goed na over de zaken die je bovenaan op je lijstje zet. Is het legen van je mailbox je prioriteit aan de ontbijttafel? Of kunnen die mails ook tegen de middag bekeken worden? Er zijn sowieso andere zaken belangrijker dan dat.

Stop met multitasking

Als je een tekst aan het schrijven of nalezen bent, schakel je alle storende factoren rondom je uit. Laat je laptop, tablet of smartphone even voor wat het is. Voer één taak per keer met volle concentratie uit. Wedden dat je je werk beter uitvoert en sneller afrondt?

Pauze werkt

Af en toe eens pauze nemen, maakt je creatiever en productiever. Een topsporter wordt ook beter door op tijd te rusten. Trek de natuur in en laat je smartphone thuis. Facebook checken is geen pauze nemen.

Gebruik je handen

Wie zijn hoofd tot rust wil laten komen, doet eens iets met zijn handen. Bak een taart, speel piano of neem het onkruid in je tuin onder handen. Wedden dat je je vanzelf tot rust komt?

Breek het patroon

Verlaat je werk eens met een mailbox die niet volledig leeg en geordend is. Je zal merken dat dit niet het einde van de wereld is en je prestaties niet beïnvloedt

Zit jouw hoofd te vol? Doe de test!

Antwoord jij ook al snel drukdrukdruk als iemand je vraag hoe het met je gaat? Dan zit je misschien wel in de gevarenzone of ben je overbelast. Hoog tijd om dus even stil te staan bij hoe je je voelt.

Doe de test, ontdek hoe vol jouw hoofd zit en krijg tips en hulp op maat van jouw situatie!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…