Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom je mindset belangrijk is voor je immuunsysteem? Lynn De Merlier, osteopaat en orthomoleculair voedingsdeskundige, legt uit!

Sien Vanneste
5 min read

In haar boek Het immuniteitsplan zet Lynn De Merlier je op pad naar een gezonde levensstijl én een ijzersterke immuniteit. Dat doet ze aan de hand van het REMEET-model met vijf pijlers: rhythm, exercise, mindset, extra energy en taste. Een van die pijlers is onze mindset, want ook die speelt een rol voor ons immuunsysteem.

Omdat stress de oorzaak is van veel slechte beslissingen over je levensstijl

Je brein kan niet op elk moment op topniveau werken. Regelmatige momenten van rust en stilte zijn noodzakelijk als je gefocust wilt werken, creatief wilt zijn en doordacht wilt handelen. Je zult het zeker al meegemaakt hebben. Je had een zoveelste drukke dag op het werk, dus schreeuwt je lichaam om een avond op de sofa, liefst met wat comfortfood bij de hand. Of je maakte een hectische week met veel verplichtingen mee, dus kies je ervoor om in het weekend niet zelf te koken en take-away te halen. Of je voelt de strakke deadline voor een project dichterbij komen, dus werk je enkele dagen laat door en sta je een uur vroeger op.

In mijn praktijk zie ik dagelijks hoe stress de oorzaak is van veel slechte levensstijlbeslissingen. Wie stress heeft, krijgt de neiging om minder te slapen, minder te ontspannen, ongezonder te eten en minder te bewegen. Alle aandacht gaat naar de stressoren. Je impulscontrole en doorzettingsvermogen verslechteren. Als dat iets eenmaligs is, is dat geen probleem. Maar vaak volgen de stressperiodes elkaar op en is de stress dus chronisch geworden. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel over alle REMEET-domeinen heen. Met stress als rode draad. En gegarandeerde negatieve gevolgen voor je immuunsysteem.

Omdat stress een negatieve impact heeft op je slaap

In het REMEET-domein Rhythm lees je dat voor een goede nachtrust een evenwicht tussen melatonine en cortisol nodig is. ’s Avonds begint je lichaam melatonine aan te maken, zodat je slaperig wordt. Tegen de ochtend start je cortisolproductie, zodat je ontwaakt en energie krijgt. Als dit evenwicht verstoord is – bijvoorbeeld omdat je de hele dag door te veel cortisol aanmaakt en het niveau niet daalt – dan gaat de kwaliteit van je slaap achteruit. Slaap is zeer belangrijk voor je immuunsysteem, want overdag gaat je energie volop naar andere systemen, zoals je hersenen en spijsvertering. Voor een optimale immuunrespons is voldoende slaap echt een must.

Omdat je meer laaggradige ontstekingen krijgt bij chronische stress

Ik haalde het daarnet al aan: je lichaam reageert op stress door onder meer inflammatoire stoffen aan te maken. Zo bereidt het je voor op de mogelijke gevolgen van je vlucht van het gevaar of je gevecht tegen wat je bedreigt. Bij chronische stress maakt je lichaam deze ontstekingsstoffen constant in kleinere dosissen aan. Je immuunsysteem is dan voortdurend lichtjes geactiveerd, waardoor je laaggradige ontstekingen krijgt die zich uiteindelijk op bepaalde plaatsen in je lichaam kunnen vastzetten. Met een auto-immuunaandoening als mogelijk gevolg.

Omdat chronische stress slecht is voor je darmen

Bij stress is je lichaam zo geprogrammeerd dat de energie naar de systemen gaat die de bedreiging moeten bestrijden. Je spijsvertering is op dat moment geen prioriteit. Heel slim van je lijf. Maar als je chronische stress hebt, is dat natuurlijk een probleem. Je darmen zijn minder doorbloed, de werking ervan gaat achteruit en de slijmvlieslaag aan de binnenkant wordt dunner. Je tight junctions blijvens constant openstaan om zo veel mogelijk water, natrium en glucose binnen te halen, want dat is nodig voor je vecht-of-vluchtreactie. Uiteindelijk kan dit leiden tot een lekkende darm. Dan krijgt je lichaam minder en onverteerde voedingsstoffen binnen, maar laten je darmen wel meer afvalstoffen door. Die afvalstoffen activeren je immuunsysteem en leiden tot laaggradige ontstekingen. Het microbioom van mensen met chronische stress is dan ook vaak uit balans. Hierover had ik het uitgebreid in mijn vorige boek. In het REMEET-domein extra energy ga ik er ook dieper op in.

Meer lezen? ‘Het Immuniteitsplan‘ van Lynn De Merlier (Manteau, €25,99).

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…