Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom we vervellen na zonnebrand

Gezond.be
5 min read

Natuurlijk moet je jezelf altijd goed insmeren en kun je de zon beter vermijden. Toch kan het gebeuren dat je huid verbrand is. De kans is groot dat je huid binnen enkele dagen ook zal vervellen. Maar hoe komt dat nu juist? En hoe kunnen we het voorkomen of aanpakken? Huidtherapeut Karoline Van de Mergel geeft duiding.

De oorzaak van een  verbrande huid is dat die een te hoge dosis uv-straling heeft opgenomen. Je huid kan slechts een bepaalde hoeveelheid straling hebben totdat-ie verbrandt. De ene huid kan wel
meer zon verdragen dan de ander. Dat komt doordat we allemaal een ander huidtype hebben. In het algemeen geldt: hoe donkerder de huid, hoe meer zonlicht je onbeschermd kunt verdragen. De tijd die je in de zon kan zitten zonder te verbranden, kun je verlengen door je huid te beschermen met zonnebrandcrème. Maar, let op: uv-stralen zijn altijd schadelijk, ongeacht welk huidtype je hebt en hoe ‘goed’ je tegen de zon kan. De gevaarlijkste nadelen van te veel blootstelling aan uv-straling zijn verschillende vormen van  huidkanker.

Waarom vervelt de huid?

Helaas beschermt geen enkele zonnebrandcrème voor honderd procent tegen uv-straling en kan geen enkele aftersun de zonschade ongedaan maken. Na een paar dagen kan de huid daarom gaan vervellen. Dat wil zeggen: méér vervellen dan normaal. Je (opper)huid vernieuwt zich normaal gesproken ongeveer elke dertig dagen. Dit is een natuurlijk proces. Is je huid verbrand, dus beschadigd, dan wordt dit proces opgevoerd. Je huid maakt nu sneller dan normaal nieuwe huidcellen aan om beschadigde huidcellen te vervangen. Hierdoor vervel je en verlies je ook dat kleurtje. Als het vervellen eenmaal is begonnen, kun je hier niets meer tegen doen. Het proces van vernieuwing van je huid duurt ongeveer één tot twee weken.

Tips tegen vervellen

  • Vervellen voorkomen: De beste manier om verbranden, en dus vervellen, te voorkomen is altijd en overal te smeren met een goede zonnebrandcrème met een hoge factor. Hier kun je meer lezen over de verschillen tussen spf in zonnebrand. Het belangrijkste is dus om gezond bruin te worden. Dan is er minder kans dat je huid verbrandt en dus beschadigt, waardoor je ook minder snel vervelt.
  • Toch verbrand? Verzorg je huid: Klinkt als een inkoppertje, maar allereerst: ga uit de zon! Zorg voor verkoeling. Neem een lauwe of koude douche of leg koele kompressen op de verbrande huid, zoals een natte doek. Een goede aftersun kan de huid voorzien van herstellende ingrediënten. En omdat een zonverbrande huid vaak wat droger is, kan een lauw bad met badolie fijn zijn na een dagje (te veel) zon.
  • Tijdens het vervellen: Het is lastig, maar de kunst is om van de velletjes af te blijven. Smeer je huid liever in met een verzorgende crème, met 5% ureum of ga in bad met een goede badolie.

Wat je vooral niet moet doen

Al die loszittende velletjes kriebelen als een gek, maar probeer er ondanks de jeuk niet aan te zitten. Door bijvoorbeeld te krabben, raakt je huid alleen maar meer geïrriteerd. Als je niet oppast, houd je er zelfs littekens aan over. Scrubben is ook geen aanrader. Het vergroot de kans op eventuele irritaties en zelfs infecties. Als laatste: het spreekt min of meer voor zich, maar ga niet meteen weer de zon in. Geef je huid de kans zich te herstellen. Als je toch naar buiten moet, smeer je gloednieuwe huidlaag dan in met een zonnebescherming met een hoge SPF .

Met een eigen skincare clinic in Oostende, een eigen boek en enkele online programma’s wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Ze is huidtherapeut, orthomoleculaire voedingscoach, docent en motivatie spreker. Huidverjonging en huidverbetering wordt dus vanuit een totaalplaatje bekeken. Meer weten? Bekijk dan zeker eens www.karolinevandemergel.com. Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maat of bekijk één van haar online masterclasses .

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…