Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat kan je zelf doen tegen luchtvervuiling in huis?

4 min read

Hoewel we tegenwoordig dramatische berichten horen over de kwaliteit van de buitenlucht en we massaal protesteren tegen vervuiling door het verkeer, is het binnen in ons huis meestal nog een pak erger. Wij helpen je de lucht in je woning gezonder maken.

5 x gezonde binnenlucht

De toestand van de lucht die binnen in onze huizen, kantoren en scholen hangt, wordt schromelijk over het hoofd gezien. Binnen is het met de luchtkwaliteit vaak erger gesteld dan buiten. Dat komt doordat de vervuiling die in de buitenlucht zit door de wind wordt verdund.

Die vervuilde buitenlucht komt uiteraard ook naar binnen en blijft hangen tussen vier muren. Tel daar nog eens extra vervuilers zoals tapijten, lijmen van meubels en mensen die in de ruimte zitten bij, en je kunt al raden hoe gezond de lucht in je woning is. Onderstaande vijf tips helpen je om luchtvervuiling in je huis tegen te gaan.

1. Ventileer goed en verlucht aanvullend

Woon je in een goed geïsoleerde woning? Dan bespaar je maandelijks veel op je verwarmingskosten. Maar er al eens aan gedacht dat de vervuilde lucht op die manier ook beter in je huis blijft hangen? Je woning vaak verluchten en continu ventileren helpt bij het zuiveren van de lucht.

Ventileren en verluchten zijn twee verschillende dingen. Verluchten doe je door de ramen open te zetten. Op die manier laat je wind binnen die de vervuiling die binnenshuis hangt, verdunt. Ventileren is constant een kleine hoeveelheid frisse lucht door je woning sturen.

De luchtreinigende ventilator Dyson Pure Cool geeft weer welke vervuiling er op welk moment hangt en hoe het fijne stof evolueert. De vervuilde lucht wordt vervolgens vervangen door frisse lucht. Het installeren en aansluiten aan het wifi-netwerk is een fluitje van een cent. Een gemakkelijke en efficiënte manier om de vervuiling in je woning aan te pakken.

2. Installeer een goede afzuigkap

Kook je met gas? Hoog tijd om te investeren in een goede afzuigkap die de lucht afzuigt en vervolgens naar buiten blaast. De kans is groot dat je huidige afzuigkap enkel vet en damp filtert.

3. Koop enkele kamerplanten

Planten ogen niet alleen leuk, ze dragen ook bij tot de luchtkwaliteit in huis. De volgende planten zijn alvast luchtzuiverend:

  • Graslelie
  • Lepelplant
  • Klimop
  • Drakenplant.

Merk wel op dat een paar planten de lucht in je woning niet voldoende zuiveren. Combineer dus zeker met de andere tips.

4. Rook niet binnen

Of rook gewoon niet. Roken heeft een negatieve impact op de algemene luchtkwaliteit en op jouw gezondheid en die van de mensen in je omgeving.

Als je binnen rookt, blijven de schadelijke stoffen tot wel vijf uur lang binnen de vier muren hangen. Merk ook op dat roken in de auto nog schadelijker is aangezien de ruimte kleiner is. Zweer de sigaret dus af!

5. Stook niet met hout

Hout stoken kan worden vergeleken met passief roken. Je vervuilt er zowel de binnen- als buitenlucht mee. De gezondheidseffecten en vervuiling wegen dus niet op tegen de gezelligheid van je houthaard.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…