Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

We beschermen ons onvoldoende tegen de zon

Gezond.be
3 min read

Nu het weer zomer is en de zon vaker tevoorschijn komt, staan we vaker stil bij de risico’s van uv-stralen, zoals huidkanker, huidverbranding en huidveroudering. En hoewel de meeste Belgen zich hiervan bewust zijn, laat ons gebruik van zonnecrème om deze risico’s te verminderen te wensen over, vooral als de zon wat minder hard schijnt. Dat blijkt uit onderzoek van IVOX in opdracht van Kruidvat.

Met een nieuwe campagne wil de Nederlandse drogisterijketen het belang van voldoende smeren benadrukken. Bovendien bewijst de retailer erop dat, hoewel de helft van de Belgen hier niet in gelooft, duurzamere zonnecrème wel degelijk bestaat en bovendien ook betaalbaar kan zijn.

Te vaak vergeten

Hoewel negen op de tien zonnecrème-gebruikers weet dat onvoldoende smeren risico’s inhoudt, vergeten ze bijna allemaal (98%) wel eens te smeren, vooral wanneer ze gaan winkelen of op een terras zitten. Maar drie op de tien heeft standaard zonnecrème bij zich. Ook bepaalde zones worden soms vergeten, en dan vooral voetzolen, oren en knieholtes. Voor optimale bescherming is het advies van dermatologen om rijkelijk te smeren: vier theelepels voor je armen en benen, twee voor de rest van je lichaam en een halve voor je gezicht. En hoewel de helft van de Belgen aangeeft snel te verbranden, blijkt dat een ruime meerderheid (62%) vaak te weinig zonnecrème gebruikt. Bovendien smeert ook de helft zich niet opnieuw in na het zwemmen en houdt slechts een kwart op vakantie en slechts een op de zeven tijdens een vakantie in eigen land zich aan het advies om dit minstens om de twee à drie uur te herhalen. 

Warme, zonnige dagen

Het seizoen blijkt een belangrijke rol te spelen in de beslissing om zich al dan niet in te smeren. Van zij die zich insmeren doet bijna iedereen dit op zonnige, hete zomerdagen, ongeacht of dit in eigen land (92%) is of op vakantie. Op zonnige dagen buiten de zomer smeert echter maar een op drie zich in. Slechts een op de twintig ​Belgen smeert ook dagelijks wanneer de zon niet schijnt.

Duurzame en betaalbare zonnecrème

De SPF (Sun Protection Factor), de textuur en de prijs blijken de belangrijkste factoren bij de aankoop van zonnecrème. Een op de drie Belgen vindt dat zonnecrème in deze tijden van inflatie zo goed als onbetaalbaar is geworden. Toch gebruikt de helft van de smeerders altijd A-merken. Hoewel de helft van de Belgen zich ervan bewust is dat er in zonnecrème schadelijke stoffen voor het milieu kunnen zitten en ze ook zouden overwegen om een versie zonder toevoeging van microplastics te kopen, denkt ook de helft dat duurzame zonnecrèmes niet bestaan en dat dit gewoon een marketingtruc is. ​Drie op de vijf Belgen vinden duurzame zonproducten bovendien te duur. De Nederlandse drogisterijketen Kruidvat bewijst met het gamma Solait zonbeschermingsproducten het tegendeel. 

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…